Elon Musk: Neuralinks hjernechip implanteret i et menneske

Elon Musks virksomhed Neuralink har for første gang indopereret sin avancerede hjernechip i en patient. Neuralink er dog blevet overhalet indenom.

Elon Musk: Neuralinks hjernechip implanteret i et menneske

Elon Musks virksomhed Neuralink har udviklet en hjerne-til-maskine-grænseflade, som gør det muligt for mennesker at kommunikere med maskiner ved hjælp af bare deres hjerner.

For to år siden meldte selskabet ud, at det snart ville være klar til at starte forsøg på mennesker, men først i marts kom godkendelsen fra USA’s Fødevare- og Lægemiddelstyrelse (FDA) til at teste hjerneimplantater på mennesker i kliniske forsøg.

Nu har den første patient fået indopereret hjernechippen.

Læs også: Elon Musk-selskab skal teste hjerneimplantat på mennesker

Første person har fået Neuralinks hjernechip

På det sociale medie X, som selvsamme Elon Musk ejer, har han annonceret, at den første person har fået indopereret Neuralinks hjerneimplantat.

Ifølge Elon Musk er patienten ved at komme sig.

Det er uvist, hvad patienten, som Elon Musks selskab har indopereret en hjernechip i, fejlede.

Vil kurere neurologiske sygdomme

Med Neuralink vil selskabet dog kurere en lang række neurologiske lidelser som lammelser, overvægt, autisme, depression og skizofreni.

Også telepati – altså overføring af tanker og følelser mellem mennesker uden brug af kendte sanser – og webbrowsing er på tegnebrættet.

Den australske implantatudvikler Synchron lykkedes i juli med at implantere en lignende hjernechip på en amerikansk patient. Selskabets chip har dog den fordel, at den ikke kræver, at man skærer i patientens kranie for at installere det. Det kræver Neuralinks hjerneimplantat.

Hjernechippen består af en lille enhed på størrelse med fem mønter stablet oven på hinanden. Fra enheden går der en række ultratynde følere eller tråde, som indsættes i hjernen af en neurokirurgisk robot udviklet af Neuralink. Enheden er baseret på teknologi udviklet ved University of California, San Francisco (UCSF) og University of California, Berkeley.

Læs også: Nyheder om fremtidens teknologi