Sådan kan flydende huse se ud og fungere

Sony er kommet med et bud på, hvordan et flydende hus kan se ud og fungere. Et flydende hus kan blive fremtidens type hjem for millioner.

Allerede i dag taler vi om klimaflygtninge, og det bliver kun værre i fremtiden, spår eksperter. I 2020 blev 30 millioner mennesker fordrevet på grund af klimaforandringer og det ekstreme vejr, der følger med. Til sammenligning flygtede 9,8 millioner mennesker i samme periode på grund af krig og konflikt.

Prognoser fra FN vurderer, at op mod 200 millioner mennesker risikerer at leve på flugt fra klimaforandringer og ekstremt vejr inden 2050. Det betyder, at vi kan blive tvunget til at ændre vores opfattelse af, hvordan et hjem skal se ud, bygges og fungere i fremtiden. Flydende mobile huse, der driver rundt på havene, kan måske blive en realitet.

Sonys bud på et flydende hjem anno 2050

Lidt uventet er Sony kommet med et bud på, hvordan sådan et flydende hus kan se ud. De har lavet et design og en prototype, der undersøger menneskers liv på havet i 2050 og det økosystem, de skaber, ud fra et boligperspektiv.

Mennesker, der bor på vandet, bor i flydende mobile huse, der kan bevæge sig frit på havet afhængigt af vejret, tidevandets ebbe og flod og tidspunktet på dagen. De kan bevæge sig på jagt efter mad til et sted, hvor der er en stime af fisk, og de kan også forbinde sig med huse i forskellige “havbyer”.

Se også: Hvordan rammer klimaforandringerne dit hjem?

Vind og sol skal give husene energi

De flydende mobile huse, som Sony forestiller dem, er boliger til brug på havet, der er udstyret med en motor med et rensningsfilter, et sejl og stabilisatorer i opholdsrummet. Taget kan justeres i højde for eksempel at undgå kraftig vind i en storm eller for at bruge vinden som energikilde under rejsen. Den toetagers struktur er opdelt i et offentligt rum over vandet og et privat rum under vandet.

Huset bruger solpaneler til nogle af sine materialer og producerer den elektricitet, som beboerne bruger. Den producerede elektricitet lagres i en energitank med vand som termisk energi, der så kan hentes som elektricitet, når der er behov for det. For huse, der har brug for mere elektricitet, kan en energitank tilsluttes autonomt for at levere energi.

Se også: Solkraft, vindkraft og brændselsceller

Ser dyrt ud

Sonys bud på et flydende hjem ser dyrt ud. Umiddelbart ser huset ikke ud til at være en løsning, der er aktuel for dem, der forventes at blive ramt hårdest af klimaforandringer. Det er specielt fattige mennesker i Asien og Mellemamerika, der forventes at blive hårdt ramt de næste 30 år.

Sony oplyser ikke, hvor dyrt sådan et flydende hjem ventes at blive. Formentlig kommer der flere bud på, hvordan et flydende hjem kan se ud de kommende år.

Se også: Nyheder om klima & grønt