LPCAMM2: Ny hukommelse til bærbare computere er udskiftelig og opgraderbar
Det er i dag tæt på umuligt at købe forbrugerelektronik, der er fremtidssikret, så man i de efterfølgende år kan opgradere komponenter i takt med, at nye standarder kommer på markedet.
Men det problem bliver der nu gjort et konkret tiltag for at fikse – nærmere bestemt når det kommer til hukommelse i bærbare computere.
Fremtiden hedder LPCAMM2 og er en fuldstændig modulær, reparerbar og opgraderbar hukommelsesstandard til bærbare computere, som bruger de nyeste LPDDR-chips for at opnå maksimal hastighed og effektivitet.
I stedet for at betale for meget (eller for lidt) baseret på gætterier om ens fremtidige behov for hukommelse i en bærbar computer, kan du forhåbentlig købe din næste bærbare computer og så installere mere RAM efter behov.
Reparationsplatform iFixit, der i årevis har kæmpet for bedre muligheder for at reparere forbrugerelektronik, har taget et nærmere kig på den nye standard, som er brugt i en bærbar computer lavet i samarbejde med Micron og Lenovo. Selv om det er uvist, hvor mange andre producenter der tager teknologien til sig, har den enormt potentiale.
Se også: Alt om hardware – hvilke slags computerhardware findes der?
Hvad er LPDDR, og hvorfor lodder producenterne det fast?
RAM, der kan repareres og opgraderes, er ikke ligefrem en ny idé. Som alle, der selv har bygget en pc, ved, har der eksisteret udskiftelige DDR RAM-sticks (også kendt som DIMM’er) stort set altid.
I alt fra gamle gateway-tårne til nutidens gamingmaskiner og industrielle servere til mange millioner kroner er opgraderbar og udskiftelig RAM stadig en ting. I mange år var det samme tilfældet med bærbare computere, som brugte en lidt mere kompakt (“Small-Outline” DIMM eller SO-DIMM) version af de samme RAM-sticks.
På det seneste er LPDDR – en RAM-variant med lavt strømforbrug (deraf “LP”), der er udviklet til mobile enheder som telefoner og tablets – i stigende grad også blevet brugt i bærbare computere.
Mens konventionel DDR-RAM udmærker sig ved performance-applikationer, hvor strømforbrug ikke er et primært problem – for eksempel videoredigering eller spil – vinder LPDDR, når det handler om effektivitet – altså batterilevetid. Især i bærbare computere er fordelene ved LPDDR svære at slå.
Ulempen ved LPDDR er dog, at den skal loddes fast på bundkortet tæt på processoren, hvilket gør reparationer og opgraderinger mere eller mindre umulige.
LPDDR arbejder ved lavere spændinger end DDR, hvilket giver den en fordel i forhold til strømeffektivitet. Men den lavere spænding gør signalintegriteten mellem hukommelsen og processoren udfordrende og kræver snævrere tolerancer og kortere sporingsafstande. Det vil sige, at jo længere signalet skal bevæge sig, jo mere spænding skal der til for at få et pålideligt signal. Det er derfor, at LPDDR loddes så tæt på processoren som muligt.
Derfor har forbrugere stået i et lidt uheldigt dilemma: Konventionel SO-DIMM RAM for at kunne servicere og opgradere hukommelsen eller loddede LPDDR-chips for at få længere batterilevetid?
Men det ændrer sig med LPCAMM2.
Se også: EU-lovforslag skal forlænge levetiden på smartphones og tablets
Hvad er LPCAMM2-hukommelse?
Den nye teknologi står for “Low-Power Compression-Attached Memory Module” og er, som navnet antyder, LPDDR-chips på et kompakt kort, der skrues på plads meget tæt på den bærbare computers CPU.
LPCAMM2 kombinerer LPDDR’s effektivitet og hastighed med et tyndt, let, opgraderbart design. Hukommelsesdesignet har også indbygget dual-channel-ydeevne, så et enkelt LPCAMM2-modul kan gøre det ud for et par af de gamle socket SO-DIMM-sticks med et meget mindre fodaftryk og bedre termisk ydeevne.
Selvom LPCAMM2 i første omgang kommer fra Micron i et Lenovo-produkt, kan teknologien takke en alliance af teknologivirksomheder, der har arbejdet sammen i flere år, for sin eksistens. Dell startede arbejdet med teknologien og besluttede at gøre det dengang proprietære design åbent og bidrage til, at det kunne standardiseres – og nu er standarden her så: LPCAMM2.
Micron og Lenovo er nu de første til at bringe LPCAMM2 på markedet, og Samsung, ADATA og andre bakker også op om standarden. Ethvert LPCAMM2-modul bør derfor teoretisk set fungere i enhver bærbar computer, der understøtter teknologien, uanset hvem der fremstiller det. Det er formentlig en udvikling, som EU hilser velkommen, da EU stiller højere og højere krav til, at forbrugerelektronik kan repareres.
Design til en fremtid, der kan repareres
Fremkomsten af LPCAMM2 er især glædelig for fortalere for retten til reparation. iFixit har længe argumenteret for, at producenter, der er villige til at innovere med reparationsmuligheder i tankerne, kan gøre det bedre end tidligere.
Introduktionen af LPCAMM2 er et eksempel på, at det er muligt at udvikle ny teknologi, samtidig med at man designer med bæredygtighed for øje. Det repræsenterer derfor ifølge iFixit et vigtigt skridt i kampen mod planlagt forældelse.
Potentialet med den nye standard er tårnhøje: Fra at øge levetiden for enheder på skoler og i virksomheder til at reducere forbrugernes angst ved købet og muliggøre problemfri reparationer af enheder, der ellers ville blive skrottet.
Efterhånden som flere virksomheder bakker op om denne standard, kan vi se frem til en fremtid, hvor flere bærbare computere er bygget til at holde, og hvor reparationer og opgraderinger ikke bare er mulige, men ligefrem tilskyndes. Der er ingen tvivl om, at potentialet for, at denne teknologi kan gøre en mærkbar forskel, er til stede.
Se også: Nyheder om hardware