Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 – ny super-chip til smartphones

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 er en ny chip til smartphones med forbedret ydeevne og understøttelse af et væld af nye teknologiske løsninger. Første smartphones med chippen er lige om hjørnet.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 – ny super-chip til smartphones

En af de største producenter af chipset til smartphones, Qualcomm, har ved den årlige Snapdragon Tech Summit 2021 løftet sløret for næste generation af chipset eller såkaldte system-on-a-chip (SoC) til smartphones. Den nye Snapdragon 8 Gen 1 kommer med forbedret ydeevne, kamerateknologi, AI-funktioner, sikkerhed og 5G.

Qualcomms nye chip har et noget anderledes navn end forgængerne, som stort set alle havde et trecifret nummer som modelnavn. Det nye navn får formentlig ikke anden betydning, end at vi kan forvente øvrige generationer af samme Snapdragon 8-chip i fremtiden, ligesom der tidligere har været +-udgaver af forrige modeller.

Snapdragon 8 Gen 1 fra Qualcomm er en chip designet til de ypperste smartphones i den høje prisklasse – altså topmodeller. Der er dermed ikke sparet på nyhederne.

Læs også: Alt om hardware – hvilke slags computerhardware findes der?

Første chipset med Arms nye arkitektur

Snapdragon 8 Gen 1 er det første chipset, som understøtter halvledervirksomheden Arms nye Armv9-arkitektur, der blev præsenteret i foråret 2021. Denne arkitektur vil smartphones i de næste mange år være baseret på.

Snapdragon 8 Gen 1 har en ottekernet processor (CPU), der kommer med en enkelt kraftig såkaldt ’prime’-kerne baseret på Arms Cortex-X2, der kører med en hastighed på 3,0 GHz. Dertil sidder tre højtydende kerner baseret på Cortex-A710 med en hastighed på 2,5 GHz. Til sidst er der fire strømbesparende kerner med en hastighed på 1,8 GHz baseret på Cortex-A510.

Den nye chip er baseret på en 4 nanometer fremstillingsproces, ligesom konkurrenten Mediateks nye Dimensity 9000, hvor produktionen af forgængeren foregik ved 5 nanometer. Alt i alt lover Qualcomm, at Snapdragon 8 Gen 1 yder op til 20 procent bedre og være op til 30 procent mere strømbesparende end sidste års Snapdragon 888.

Også ydeevnen i grafikchippen, GPU’en, er forbedret mærkbart i Snapdragon 8 Gen 1 – nærmere bestemt op til 30 procent, samtidig med den er 25 procent mere strømbesparende.

De største nyheder i Snapdragon 8 Gen 1

Qualcomm fremhæver følgende nyheder i den nye chip til smartphones:

Netværkshastigheder på op til 10 gigabit i sekundet

Chippen kommer med et helt nyt Snapdragon X65-modem, som er fjerde generations 5G-modem fra producenten. Ligesom før understøttes både sub 6-GHz og mmWave-frekvenser, men med downloadhastigheder på helt op til 10 gigabit i sekundet takket være understøttelse af den 16. udgave af standardiseringsorganset 3GPPs protokoller inden for telekommunikation.

Der er også understøttelse af både Wi-Fi 6 og Wi-Fi 6E. Dermed kan telefoner med chippen få det maksimale ud af nye de nyeste routere på markedet.

Store kameraforbedringer – understøtter nu 18-bit

Der er nu understøttelse af 18-bit-kamerasystemer, hvor der hidtil ’kun’ har været understøttelse af op til 14-bit. Den øgede bitdybde betyder, at der kan bevares et større dynamikområde fra kameraets sensor.

18-bit svarer til, at der optages 4.096 gange mere kameradata eller op til fire ekstra blændetrin i meget oplyste eller meget mørke motiver.

Skulle nogen mobilproducenter få behov for det, understøtter den nye chip nu en samlet dataoverførsel fra kamerachippen på 3,2 gigapixel per sekund. Det gør det for eksempel muligt at tage 240 billeder i 12 megapixel på blot et sekund eller at optage en 8K HDR-video, samtidig med man tager et knivskarpt 64 megapixel billede.

8K-videoer understøtter nu også HDR 10 Plus og 18-bit RAW-videooptagelse.

Understøtter kamera, der er tændt døgnet rundt

Som noget helt nyt er der tilføjet en fjerde billedchip (ISP), som er designet specifikt til at have en strømbesparende kamerasensor tændt 24/7. Qualcomm ser for sig, at det åbner op for nye anvendelsesmuligheder såsom at mobilskærmen slukker automatisk, når man lægger sin telefon ned, eller at man advares i styresystemet, hvis kameraet registrerer, at nogen kigger en over skulderen.

Et kamera, der kører konstant, rejser spørgsmål om, hvorvidt brugerne ikke risikerer at blive ufrivilligt overvåget. Her forsikrer Qualcomm, at al data fra kameraet behandles lokalt på enheden, og at forbrugere aktivt skal aktivere kameraet på samme måde, som man skal aktivere en digital assistent, der gennem telefonens mikrofon konstant lytter efter kommandoer.

Kunstig intelligens forbedrer mobilspil

Snapdragon 8 Gen 1 er også blevet bedre til AI. Den nye syvende generations Hexagon-processor er op til fire gange hurtigere end sin forgænger og op til 1,7 gange så energieffektiv. Qualcomm bruger nu kunstig intelligens til automatisk at forbedre opdateringshastigheden og opløsningen på mobilspil. Det foregår efter samme principper som NVIDIA gør med teknologien Deep Learning Super Sampling (DLSS).

Trådløs lyd over Bluetooth i CD-kvalitet

Telefoner med Snapdragon 8 Gen 1 kommer med understøttelse af Bluetooth 5.2 og Bluetooth LE (Low Energy) Audio og Qualcomms nye proprietære trådløse lydcodec, aptX Lossless, som er en del Snadragon Sound. Dermed kan mobilbrugere afspille musik trådløst i CD-kvalitet (16-bit / 44,1 kHz) over Bluetooth. Det trådløse headset skal dog også understøtte teknologien, før man kan få glæde af den.

Øget sikkerhed, digitale nøgler og iSIM

Til sidst byder Snapdragon 8 Gen 1 også på en række sikkerhedsforbedringer. For første gang har en Snapdragon-chip nu en såkaldt Trust Management Engine. Det er et hardwarebaseret sikkerhedslag, der vil holde brugerens data beskyttet i en form for sikker boks.

Der er også understøttelse af Android Ready SE, som gør det muligt for brugere at opbevare deres digitale bilnøgler, kørekort, legitimationskort og virtuelle punge sikkert på mobilen. Chippen understøtter også iSIM, som er en videreudvikling af eSIM-teknologien.

Får debut i de første smartphones omkring årsskiftet

Ifølge Qualcomm vil samarbejdspartnere såsom Black Shark, Honor, iQOO, motorola, Nubia, OnePlus, OPPO, Realme, Redmi, SHARP, Sony Corporation, vivo, Xiaomi og ZTE gøre brug af chippen. De første enheder kommer sidst i 2021, og en af producenterne – Xiaomi – har allerede offentliggjort, at den kommende Xiaomi 12-serie vil være den første med Qualcomm 8 Gen 1.

Læs også: Nyheder om hardcore hardware