Apple betalte 1.800 milliarder kroner for at undgå restriktioner i Kina
I en hidtil hemmeligholdt aftale med kinesiske embedsmænd undgik Apple-direktøren Tim Cook at få lagt restriktioner på Apples tjenester i Kina, mod at virksomheden investerede i den kinesiske økonomi. Det viser en række interne Apple-dokumenter og flere interview fra mediet The Information.
De kinesiske myndigheder mente i 2016 ifølge oplysningerne, at Apple ikke bidrog nok til landets økonomi. Salget af Apple iPhones faldt derfor på grund af ”regeringens indgreb” og dårlig omtale heraf. Nedturen i Kina fik Apples direktør, Tim Cook, dog personligt sørget for at få rettet op på.
Læs også: Hvem er de største it-giganter – og hvad laver de?
Besøgte Kina flere gange i 2016 – og indgik hemmelig aftale
Ifølge The Information aflagde han og kollegaerne Jeff Williams og Lisa Jackson nemlig flere gange de kinesiske myndigheder besøg i 2016 for at undgå at tabe det enorme marked i Kina. Af dokumenterne fremgår det, at Cook ”personligt lobbyede over for embedsmænd” – noget der så ud til at virke.
Tim Cook og kinesiske embedsmænd indgik nemlig en indtil nu hemmelig aftale, hvor de angiveligt blev enige om, at Apple skulle investere omkring 1.800 milliarder kroner for at sætte skub i Kinas økonomi og ”teknologiske formåen”.
Med aftalen lovede Apple også at støtte blandt andet “uddannelse af kinesiske talenter af høj kvalitet”, “avancerede produktionsteknologier”, nye detailbutikker, forsknings- og udviklingsfaciliteter og projekter inden for vedvarende energi. Apple lovede også at købe flere komponenter til sine produkter fra kinesiske leverandører, at samarbejde med lokale universiteter, at indgå aftaler med kinesiske softwarefirmaer og at investere i kinesiske virksomheder.
Læs også: Nyt Apple-regnskab: Chipmangel kostede 38 mia. kroner i tredje kvartal
Har vundet markedsandele i Kina
For de mange bestræbelser undgik Apple at få lagt restriktioner på sine populære tjenester, herunder iCloud og App Store, hvilket ville have gjort stor skade skade på salget af iPhones.
Aftalen, som Cook indgik, ser ud til at have haft stor betydning. Hvor Apple i perioden 2016 til 2019 havde en markedsandel i Kina, der lå omkring 9 procent, har den gennemsnitlige markedsandel i 2020 og 2021 været på henholdsvis 10,9 og 12,5 procent. I oktober viste nye tal fra Counterpoint også, at Apple stod for hele 75 procent af overskuddet, der blev skabt blandt alle kinesiske smartphoneproducenter.
Hensigtserklæringen, som Apple og Kina i 2016 underskrev i 2016, gælder i fem år, og hvis ingen af parterne fremsætter indsigelser, forlænges den et år endnu, hvilket vil være indtil maj 2022.