Apple får bøde på 50 millioner euro for at forbyde alternative betalinger
Apple har siden lanceringen af den første iPhone haft et utroligt stramt greb om sit økosystem, herunder appbutikken App Store. Apple har blandt andet kun tilladt betalinger at gå gennem techvirksomheden for samtidig at beholde et gebyr på 15 eller 30 procent alt efter virksomhedsstørrelse.
Dermed har Apple direkte forbudt betalinger via andre betalingstjenester eller såkaldte betalingsgateways såsom Bambora, DIBS, QuickPay, Nets og Klarna.
Læs også: Big tech har tabt mod EU, allerede inden ny konkurrencelov er vedtaget
Hollandsk konkurrencemyndighed kører sag mod Apple
På den baggrund valgte Hollands konkurrencemyndighed Authority for Consumers and Markets (ACM) i december at beordre Apple til at tillade alternative betalings i en række datingsapps. Det skete, efter firmaet Match Group, der ejer Tinder, Match.com og OkCupid, klagede til myndigheden. Skete det ikke, ventede der en bøde på op til 50 millioner euro, lød det tilbage i december.
ACM har nu udstedt denne bøde på 50 millioner euro svarende til 371 millioner kroner til Apple for ikke at rette ind efter ACM’s kendelse. Det er tiende bødestraf à 5 millioner euro fra konkurrencemyndigheden siden december, og derfor har Apple nu opnået den maksimale bødestraf, som konkurrencemyndigheden i denne omgang kan give Apple.
Højere bødestraf kan være på vej
Ifølge ACM indsendte Apple den 27. marts et ændret forslag til at imødekomme ACM’s krav om at tillade hollandske forbrugere at bruge alternative betalingsmetoder i datingsapps. Forslaget er i skrivende stund ved at blive gennemgået. Hvis forslaget fører til ”endelige betingelser” for udviklere af datingapps, skal forslaget gennemgås af udviklere. Til sidst vil ACM vurdere, om forslaget overholder reglerne på området.
ACM kan dog pålægge Apple et nyt påbud med muligvis højere bøder, hvis Apple ikke retter ind, for at tilskynde it-giganten til at overholde det hollandske påbud.
Læs også: Apple til USA’s Senat: Drop lovforslag, der tillader andre app-butikker
Nedsatte gebyret fra 30 til 27 procent
Apple har ikke været voldsomt samarbejdsvillig hidtil. I januar oplyste Apple, at virksomheden ville tillade alternative betalinger i datingapps, men kun hvis udviklerne uploadede en separat udgave af deres app specifikt til det hollandske marked. Apple gik også med til at sænke gebyret for disse betalinger fra 30 til 27 procent.
Virksomheden bag de omtalte datingapps er ikke ene om at kritisere Apples manglende åbenhed på betalingsområdet. Også Spotify og Epic Games, der står bag hitspillet Fortnite, har været store kritikere af Apples praksis, som de kalder for konkurrenceforvridende.
Sidstnævnte lagde i 2020 sag an mod Apple. Apple vandt sagen, men Epic Games appellerede den og har senest fået støtte fra Microsoft og 35 amerikanske delstater.
EU-lov vil også forbyde Apples praksis
EU offentliggjorde i sidste uge et forslag til en ny konkurrencelov på det digitale område kaldet Digital Markets Act eller blot DMA. En del af lovgivningen omhandler netop denne problematik, som den hollandske konkurrencemyndighed netop nu kæmper med Apple om at rette op på – nemlig at platformejere såsom Apple eller Google ikke længere kan kræve, at udviklere skal bruge bestemte tjenester, herunder betalingssystemer, for at få en app udgivet i en app-butik.
Læs også: Nyheder om international teknologi