Facebook mister brugere for første gang nogensinde

Facebooks succes er vendt. Antallet af brugere er faldet med 1 million, og firmaet forventer en beskeden vækst i indeværende kvartal. Det fik aktien til at styrtdykke med 20 procent.

Facebook mister brugere for første gang nogensinde

Siden sidst i 00’erne har Facebook været i en enorm fremgang og har lige knap 2 milliarder dagligt aktive brugere. I løbet af 2020 og 2021 begyndte stemningen omkring verdens mest benyttede sociale medie dog at ændre sig.

Den tidligere Facebook-medarbejder og whisteblower Frances Haugen lækkede i 2021 interne Facebook-undersøgelser. De viste blandt andet, at Instagram har en negativ indvirkning på teenagere, og at algoritmerne på Facebook bidrager til spredning af misinformation.

Læs også: Facebook vil ansætte 10.000 i EU til at skabe et metavers

1 million brugere har forladt Facebook

De mange negative sager, der har ramt Facebook særligt i 2021, har tilsyneladende fået nogle brugere til at forlade det sociale medie. Meta Platforms, der er det nye navn for moderselskabet til blandt andet Facebook og Instagram, præsenterede nemlig et årsregnskab, der for første gang nogensinde beretter om en tilbagegang i antallet af dagligt aktive Facebook-brugere.

Antallet af aktive brugere på Facebook er nærmere bestemt faldet fra 1,93 milliarder til 1,929 milliarder – altså et fald på 1 million.

En anden og lige så vigtig forklaring på faldet er, at Facebook og Instagrams brugerskare bliver ældre og ikke længere finder samme interesse i det sociale medie. De unge, særligt teenagere, foretrækker i dag TikTok, som stjæler mange brugere fra Facebook. En intern rapport fra Facebook har estimeret, at teenagere bruger 2-3 gange mere tid på TikTok end på Instagram og Snapchat.

Ud over tilbagegangen i antallet af aktive Facebook-brugere er den samlede vækst af brugere på Metas forskellige sociale medier også stagneret – kun 10 millioner nye brugere er kommet til i løbet af 4. kvartal, så det samlede antal nu hedder 2,82 milliarder. Det er med andre ord nye tider for Meta Platforms, der er kendt for at vækste enormt for nærmest enhver pris.

Læs også: Metaverset kan blive et alvorligt problem for børn

Meta Platforms’ markedsværdi faldt med 20 procent

At tjene mange penge kan virksomheden dog stadig finde ud af. Alene i 2021 havde virksomheden et samlet overskud på 39,4 milliarder dollar, hvilket er en stigning på 35 procent sammenlignet med året forinden.

Også omsætningen steg i samme leje – 37 procent – til 117,9 milliarder dollar. Alligevel styrtdykkede aktien med 20 procent efter offentliggørelsen af årsregnskabet. Det hænger sammen med, at Meta Platforms ’kun’ forventer en årlig vækst på mellem 3 og 11 procent i indeværende kvartal. Det svarer til, at hele 200 milliarder kroner af selskabets børsværdi blev skåret af.

Facebook forventer i øvrigt også, at Apples nye privacy-indstillinger i iOS vil barbere 10 milliarder dollars af omsætningen i 2022.

Tror metaverset kan vende tingene

På lang sigt tror Meta, at et metavers bliver virksomhedens redning. Det er en online verden, hvor det virkelige og virtuelle smelter sammen.

Teknologien er dog fortsat umoden og under hastig udvikling. Også virksomheder som Microsoft, NVIDIA og Niantic er blandt de mange virksomheder, som arbejder på metaverser.

Læs også: Nyheder om international tech