Hvor lang tid fortsætter manglen på computerchips?

Blandt de førende producenter af computerchips er der enighed om, at manglen på chipset vil fortsætte ind i 2022.

Hvor lang tid fortsætter manglen på computerchips?

Da den første coronabølge rullede hen over hele verden i foråret 2020, blev store virksomheder lukket ned for at begrænse smitten.

Disse nedlukninger er hovedårsagen til, at der ikke kunne produceres nok computerchips – men fordi mange medarbejdere og skoleelever også blev sendt hjem, øgedes efterspørgslen på halvledere i forbrugerelektronik markant.

Dette, kombineret med længerevarende spændinger mellem USA og Kina samt andre uheldige omstændigheder såsom vinterstorm i Texas i USA, den værste tørke i mere end et halvt århundrede i Taiwan og brande i to produktionsfaciliteter i Japan, har skabt en enorm mangel på halvledere – særligt computerchips.

Direktører i de største producenter af computerchips har jævnligt kommenteret på situationen, som også har ramt blandt andet produktionen af bilen hårdt. Nu, hvor 2021 lakker mod enden, har flere af overhovederne for nogle af de største chipproducenter givet deres nyeste bud på, hvordan situationen kommer til at udfolde sig i 2022.

Læs også: Hvem er de største it-giganter – og hvad laver de?

Qualcomm

Direktøren for Qualcomm, Cristiano Amon, har over for det sydkoreanske medie THE ELEC oplyst, at den globale mangel på chips er ved at aftage, og at situationen forventes at blive bedre i 2022.

Ifølge Amon har situationen i 2021 været bedre, end den var i 2020 – og han forventer også, at 2022 bliver et bedre år end 2021.

Qualcomm har netop præsenteret en ny chip, Snapdragon 8 Gen 1, som de dyreste premium-smartphones vil komme på markedet med fra og med årsskiftet. Qualcomm er dog fuldstændig afhængige af, at Samsung kan producere nok eksemplarer med sin nye 4 nanometer fremstillingsproces. Hvor mange nye Snapdragon 8 Gen 1-chip Qualcomm kan levere til sine kunder, afhænger derfor af Samsung.

Læs også: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 – ny super-chip til smartphones

Arm

Den britiske chipdesignvirksomhed Arm designer arkitekturer og processorkerner, som de fleste chipproducenter gør brug af. Ifølge Simon Segars, der er direktør i virksomheden, er der lige nu mere end et års leveringstid på visse computerchips. Han advarer mod, at det kan blive svært at få fat i lige præcis det elektronik, man ønsker til sig jul.

“Hvor vil vi være næste jul? (i 2022, red.). Jeg forventer, at disse begrænsninger i forsyningskæden bliver lidt bedre, men de vil ikke være helt løst, fordi det ikke er et kortsigtet problem med en kortsigtet løsning. Der vil skulle bruges milliarder af dollars i de kommende år. Og de beslutninger, som vi træffer i dag, vil påvirke forsyningen af disse livsvigtige, kritiske materialer, halvledere, i løbet af det næste årti,” lyder det fra Simon Segars ved Web Summit i Lissabon.

Halvlederindustrien investerer derfor i øjeblikket omkring to milliarder dollars om ugen, hvilket i sidste ende vil øge produktionen med 50 procent. Men på kort sigt vil udbuddet altså fortsat være begrænset.

Læs også: Rapport: EU bør støtte produktionen af halvledere – nu!

Intel

Intels direktør, Pat Gelsinger, er mere pessimistisk. I juli 2021 var han overbevist om, at den værste periode under manglen på chipset vil være ”anden halvdel af i år”, og at der vil gå to år, før udbuddet af computerchips vender tilbage til et normalt niveau.

“Vi befinder os i den værste periode nu. Hvert kvartal næste år vil vi få det gradvist bedre, men der vil ikke være balance mellem udbud og efterspørgsel før 2023”, lyder det.

TSMC

Dr. C.C. Wei, som er direktør i verdens største såkaldte pure-play halvlederfabrik, TSMC, har også for nylig oplyst til det kinesiske medie United Daily News, at manglen på chipset vil fortsætte ind i 2022.

De fire direktører forventer altså, at vi først skal igennem 2022, hvor der også vil være mangel på chipsets, før situationen kan begynde at blive normaliseret i 2023. Det tyder dog på, at perioden sidst i 2021 er den værste periode – så udbuddet af chipset er dermed langsomt på vej tilbage til det normale niveau.

Læ også: Nyheder om internationale techvirksomheder