Microsoft skubber brugere over på Bing med malware-lignende metoder

Microsoft trækker en aggressiv popupbesked, der lige såvel kunne være kommet fra ondsindet malware, tilbage. Popuppen forsøgte at skubbe brugere over til søgemaskinen Bing.

Microsoft skubber brugere over på Bing med malware-lignende metoder

Microsoft vil meget gerne have, at brugere af Windows 11 benytter selskabets egen Bing-søgemaskinen i stedet for Google, som ifølge Statcounter har en markedsandel i Danmark på knap 94 procent.

I mange år har Microsoft forsøgt at skubbe brugere over på egne tjenester. Det er blandt andet sket ved at fortælle om de mange fordele, der er ved Edge-browseren, når folk bruger Bing i Edge-browseren til at søge efter ”Chrome”.

Læs også: Hvem er de største it-giganter – og hvad laver de?

Malware? Nej, bare Microsoft, der vil have dig til at bruge Bing

For nylig tog Microsoft skridtet videre i sin iver efter at skaffe nye kunder i biksen. Microsoft er begyndt at anvende det, som nogle måske vil kalde for bøllemetoder eller metoder, som mest af alt ligner adfærd, der kender fra malware.

Ifølge The Verge har Windows 11-brugere oplevet at blive afbrudt af en forstyrrende popup. Popuppen er placeret både over proceslinjen nederst til højre, men også oven over spil i fuld skærm. I popuppen forsøger Microsoft at skubbe brugere over til Bing-søgemaskinen ved at forslå at gøre Bing til standard søgemaskine.

I popuppen lokker Microsoft med muligheden for at optjene Microsoft-belønninger, når man søger, at afprøve den nye Bing-søgeoplevelse med AI og muligheden for at installere Bing Service for at forbedre søgeoplevelsen.

Udskifter “chrome”-søgeresultater med AI-side om Bing

I forbindelse med, at Microsoft lancerede sin nye Bing-søgeoplevelse drevet af GPT-4 i samarbejde med OpenAI, så techgiganten igen sit snit til at skubbe folk over på egne tjenester.

Når folk søger efter ”chrome” i Bing via Edge – typisk for at downloade Chrome-browseren – præsenteres brugerne for en falsk AI-genereret side fra Bing Chat. I stedet for at præsentere søgeresultater, herunder søgeresultatet fra Googles downloadside, ser man et langt ”AI-svar” om, hvorfor Bing er den bedste søgemaskine.

Foto: The Verge

Det er slet ikke første gang, at Microsoft laver sådan et nummer. I flere år har Microsoft placeret popupviduer, der vises i Chrome, på proceslinjen og andre steder. En Windows-opdatering i 2020 gennemtvang tilmed et skifte fra Chrome til Microsoft Edge som standardbrowser – til stor utilfredshed fra brugere.

Microsoft viser også jævnligt en besked i fuld skærm om at skifte til Bing og Edge efter større opdateringer.

Trækker forstyrrende popup tilbage

Microsofts ivrige og tilbagevendende forsøg på at lokke brugere til egne tjenester er til stor irritation for brugere, som aktivt har besluttet at anvende alternativer til Edge og Bing.

Det er dog i it-gigantens ret at gøre opmærksom på egne tjenester, omend man kan argumentere for, at det ikke efterlader et positivt indtryk hos slutbrugerne. Samtidig er Windows 11 et betalingsprodukt, hvor brugere enten direkte eller indirekte har betalt penge for en licens for at kunne bruge styresystemet.

Det lader dog også til, at Microsoft godt kan se, at man gik over stregen denne gang:

“Vi er opmærksomme på disse rapporter og har sat denne meddelelse på pause, mens vi undersøger og træffer passende foranstaltninger for at løse denne utilsigtede adfærd,” siger Caitlin Roulston, der er kommunikationsdirektør i Microsoft, til The Verge.

Læs også: Nyheder om international tech