Advarer: Oplad ikke din telefon i lufthavne, på hoteller og i butikscentre

Det er nemt og bekvemt at benytte sig af offentligt tilgængelige USB-porte i for eksempel lufthavne, men det er forbundet med stor risiko, advarer FBI.

Advarer: Oplad ikke din telefon i lufthavne, på hoteller og i butikscentre

Du har formentlig prøvet det før. Du befinder dig i lufthavnen, på et hotel eller i det nærmeste indkøbscenter og mangler strøm på telefonen. Du ser et område med offentligt tilgængelige USB-porte til fri brug og begynder at lade telefonen op med et USB-kabel, som du har med på farten.

Men netop det bør du undgå at gøre. Sådan lyder det i en advarsel udsendt af FBI Denver – et af de i alt 56 lokale kontorer under FBI – på Twitter.

I et tweet skriver den amerikanske sikkerhedstjeneste og forbundspolitiet, at man skal ”undgå at bruge gratis opladningsstationer i lufthavne, hoteller eller indkøbscentre.”

”Ondsindede aktører har fundet ud af, hvordan de kan bruge offentlige USB-porte til at indføre malware og overvågningssoftware på enheder. Medbring din egen oplader og USB-ledning og brug i stedet en stikkontakt,” lyder rådet fra FBI.


Læs også: Stop med at bruge 4-cifret adgangskode på din iPhone

Juice jacking – it-kriminelle vil overtage din telefon

Det, som FBI advarer mod, er en type angreb kaldet juice jacking. Det går ud på, at it-kriminelle fysisk kan kompromittere disse offentligt tilgængelige USB-porte ved eksempelvis at skjule små computerenheder, som forsøger at installere malware på tilsluttede enheder. Ofte forsøges der også at eksportere personlige data fra tilsluttede enheder.

Der er endnu ikke påvist nogle episoder, hvor it-kriminelle er lykkedes med at installere malware og/eller stjæle personlige data via metoden uden for forskerkredse. Truslen er så at sige derfor ‘kun’ teoretisk.

I tidlige udgaver af både Android og iOS er der foretaget adskillige sikkerhedsforanstaltninger, som skal minimere risikoen for denne type angreb.

Ud over at begrænse opladning af sin telefon til almindelige stikkontakter og egen powerbank kan man anskaffe sig en såkaldt USB-blocker, der blokerer dataforbindelsen i USB-porten og kun tillader ladekommunikation mellem telefon og USB-port.

Læs også: Nyheder om it- og cybersikkerhed