Stop med at bruge 4-cifret adgangskode på din iPhone

Tyve, der aflurer din 4-cifrede iPhone-adgangskode, kan overtage telefonerne fuldstændigt og få adgang til personlige oplysninger. Se hvordan du helgarderer dig.

Stop med at bruge 4-cifret adgangskode på din iPhone

En iPhone beskyttet med en 4-cifret adgangskode skulle umiddelbart være med til at forhindre uvedkommende i at få adgang til alle dine personlige oplysninger. Men det er ikke tilfældet, afslører avisen The Wall Street Journal.

Avisen har kigget sikkerheden i iPhones efter i sømmene og konkluderer, at tyve, som aflurer offerets 4-cifrede PIN-kode, kan overtage telefonerne fuldstændigt og få adgang til alle personlige oplysninger.

Læs også: It- og cybersikkerhed har aldrig været vigtigere end i dag

Foto: The Wall Street Journal

4-cifret adgangskode giver tyven adgang til alt

En 4-cifret adgangskode er nem og bekvem. Desværre er den også nem og bekvem for tyve at se dig indtaste. Netop det er ifølge The Wall Street Journal et fænomen, der breder sig hastigt.

Når først en tyv ser dig indtaste din 4-cifrede adgangskode, og tyven efterfølgende skaffer sig adgang til din iPhone, er du nemlig prisgivet. Med den 4-cifrede adgangskode har tyven nemlig alle uligheder for at lukke dig ude af din egen telefon – alt mens tyven får fuld adgang til alle dine personlige oplysninger.

Med den 4-cifrede adgangskode kan tyven ændre adgangskoden til dit Apple ID og ændre e-mailadressen til gendannelse af Apple ID. Derefter kan tyven fjerne godkendte enheder, betroede telefonnumre og deaktivere appen ”Find” til lokalisere den stjålne iPhone.

Dernæst kan tyven aktivere en såkaldt gendannelsesnøgle. Det forhindrer den reelle iPhone-ejer i at bruge såkaldte kontooprettelsestjenester for at få adgang til en hacket konto. Ejeren af en stjålen iPhone låses altså fuldstændig ude af sin egen telefon.

Læs også: Tofaktorgodkendelse har stor effekt på it-sikkerhed

Kan stjæle dine personlige oplysninger

Når først tyven har sikret sig fuld adgang til telefonen og sørget for at forhindre ejeren i at lokalisere telefonen og genopnå adgang, kan tyven i ro og mag stjæle alle ens personlige oplysninger.

Tyven kan tilgå betalingsapps som Venmo – i Danmark vil det svare til MobilePay – og der kan sendes penge via Apple Cash (ikke tilgængeligt i Danmark). Apple Pay kan ligeledes anvendes, og hvis der er opbevaret adgangskoder til eksempelvis netbank, kan disse eventuelt findes frem via iCloud-nøgleringen.

Mange har også en tilbøjelighed til at tage fotos af deres betalingskort, og disse personlige oplysninger vil derfor også være let tilgængelige for tyve.

Løsningen: Skab en stærkere adgangskode

For at undgå, at tyve aflurer din 4-cifrede adgangskode, er der heldigvis en ganske simpel løsning: Lav en ny og stærkere adgangskode.

Gå derfor til Indstillinger og vælg ”Face ID & adgangskode”. Klik nu på ”Skift kode”. I dag er en 6 standard, men rigtig mange har stadig en 4-cifret kode. Med et tryk på ”Indstillinger til kode” kan man vælge enten en 6-cifret adgangskode eller – endnu bedre – en tilpasset alfanumerisk kode, der består af både tal og tegn.

Husk dog altid at bruge biometrisk oplåsning – enten fingeraftryk eller ansigtsgenkendelse (Face ID) – som standard oplåsningsmetode. Og når du så er nødt til at indtaste adgangskoden, bør du være opmærksom på, om nogen potentielt er i stand til at lure det, du indtaster.

Læs også: Nyheder om it- og cybersikkerhed