Danmark mangler 200.000 it-specialister i 2030

Interesseorganisationen IT-Branchen er bekymret over det store antal it-specialister, som Danmark står til at mangle i 2030.

Danmark mangler 200.000 it-specialister i 2030

Efterspørgslen på it-specialister eksploderer i de kommende år. EU forventer, at der vil være behov for 20 millioner it-specialister i Europa. På otte år skal der dermed ske mere end en fordobling for at kunne følge med efterspørgslen. I dag er der nemlig kun 8,9 millioner it-specialister i Europa.

I Danmark er der i dag cirka 160.000 it-specialister beskæftiget, og med et behov for 360.000 it-specialister i 2030, skal der altså findes yderligere 200.000 herhjemme.

Det får Interesseorganisationen IT-Branchen til at undre sig over, hvor de mange stillinger skal findes henne.

”Det helt store spørgsmål er, hvordan vi skal trylle de 200.000 ekstra it-specialister frem på blot otte år. Det er en kæmpe udfordring, som vil kræve en massiv politisk indsats, hvis vi ikke skal falde bagud i forhold til resten af Europa på den digitale front,” siger Natasha Friis Saxberg, der er administrerende direktør for IT-Branchen.

Læs også: Dansk teknologi: Her er de største danske techvirksomheder

Danmark halter efter nabolande og EU

Godt nok er antallet af it-specialister i Danmark steget med 27,4 procent i perioden 2010 til 2021. Men det er bare langt fra hurtigt nok.

For eksempel er der i Sverige sket en tilvækst på 41,1 procent, i Finland 33,9 procent og i hele EU 31,9 procent i samme periode.

Andelen af it-specialister på det danske arbedejsmarked er også lavere i Danmark (5,6 procent) end i for eksempel Sverige (8,0 procent), og det bekymrer IT-Branchen.

”Det er stærkt bekymrende, at vi mangler de digitale håndværkere, der skal bygge og sikre vores fremtidige samfund. Hvis vi ikke får løst den udfordring, risikerer vi lavere vækst, beskæftigelse og velfærd i forhold til resten af Europa,” siger Natasha Friis Saxberg.

Læs også: Nyheder om dansk teknologi