12 500 danske produktionsvirksomheder får hjælp til grøn omstilling

Nyt projekt giver danske produktionsvirksomheder værktøjer til at accelerere den grønne omstilling. Danmark skal nemlig have verdens første klimaneutrale produktionsindustri.

12 500 danske produktionsvirksomheder får hjælp til grøn omstilling

Efter med stor succes at have afviklet projektet Klimaklar SMV i 2021 følger Dansk Industri og Industriens Fond nu op med et lignende projekt af endnu større kaliber: Klimaklar Produktionsvirksomheder.

Læs også: Hvad er klima og klimaforandringer? Her er alt du bør vide

Accelererer grøn omstilling i produktionsvirksomheder

Projektet er et tilbud til de i alt 12 500 danske produktionsvirksomheder om, at de inden for tre år kan få skabt et detaljeret overblik over deres CO₂-aftryk (det såkaldte Scope 1, 2 og 3 efter den frivillige standard Greenhouse Gas Protocol).

”Vi skaber helt konkret grøn omstilling i virksomhederne. Der er mange store udfordringer for virksomhederne, men her får de assistance til at gennemføre en grøn omstilling af produktionen samtidig med, at de bevarer deres konkurrencekraft. Det er afgørende for klimaet, for virksomhederne og for vores fremtidige velstand,” siger Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i Dansk Industri.

Ifølge Dansk Industri er der et stort uforløst potentiale i at gøre danske virksomheder mere bæredygtige og dermed mere konkurrencedygtige. Derfor har Industriens Fond også valgt at støtte projektet med 40 millioner kroner. Og hvor det forrige projekt ’kun’ omfattede 50 små og mellemstore virksomheder, er det nye projekt udvidet til at gælde for alle produktionsvirksomheder i Danmark.

Læs også: Danske virksomheder er klimadukse – og verdens mest bæredygtige

Vil skabe verdens første klimaneutrale produktionsindustri

I marts 2020 etablerede regeringen et klimapartnerskab for produktionsvirksomheder, som har en ambition om at skabe verdens første klimaneutrale produktionsindustri. Denne ambition understøtter Dansk Industri og Industriens Fonds projekt.

Ved at få skabt et detaljeret overblik over virksomhedernes CO₂-aftryk tager de et afgørende skridt mod at få lagt en plan for, hvordan de kan producere klimaneutralt. Virksomhederne får også overblik over, hvor de kan opnå den største reduktionseffekt af nye investeringer, og de bliver i stand til at sætte mål for deres klimaambitioner.

Virksomhederne kan også gå i dialog med deres underleverandører om at begrænse CO₂-udledningen i forbindelse med indkøb, og de lærer at kommunikere arbejdet med den grønne omstilling til kunder, medarbejdere, investorer og andre interessenter.

Det er gratis for produktionsvirksomheder i hele Danmark at tilmelde sig. Det forventes, at virksomhederne bidrager med cirka 70 timer af deres tid.

Læs også: Nyheder om klima og grøn teknologi