Google overvejer at drive AI-datacentre med atomkraft
Googles administrerende direktør Sundar Pichai er på udkig efter energikilder, der både dækker selskabets høje energibehov og opfylder deres mål om at opnå nettonul-udledning inden 2030.
”Det var et meget ambitiøst mål, og vi vil stadig arbejde meget ambitiøst hen imod det. Det er klart, at udviklingen af AI-investeringer har øget omfanget af den nødvendige opgave,” siger Sundar Pichai til Nikkei Asia og tilføjer:
”Vi ser nu på yderligere investeringer – det være sig i solenergi, og evaluerer teknologier som små modulære atomreaktorer osv.,” tilføjer han uden at specificere, hvornår og hvor Google vil begynde at købe elektricitet fra atomkraftværker.
Se også: Greentech: Disse grønne teknologier skal løse klimaproblemerne
Atomkraft i datacentre vinder indpas
Google er ikke den eneste techgigant, der overvejer at bruge atomenergi til at drive sine datacentre. Begge konkurrenter, Amazon og Microsoft, har allerede annonceret elektricitetsaftaler med atomkraftværker.
I marts indgik Amazon en aftale på 650 millioner dollar om at købe elektricitet fra atomkraftværket Susquehanna i Pennsylvania.
I september underskrev Microsoft en 20-årig aftale om at købe energi fra Pennsylvanias Three Mile Island-atomkraftværk. Atomreaktoren, som blev lukket ned i 2019, skal efter planen genstartes i 2028.
Se også: 15 nye solcelleparker skal forsyne 1,3 mio. danskere med grøn strøm
AI er en strømsluger
Det er det enorme strømforbrug fra kunstig intelligens, der får techgiganterne til at søge mod atomkraft.
Tal fra Schneider Electric viser, at AI bruger omkring 4,3 gigawatt på verdensplan. Der vil ske en årlig vækst i strømforbruget på 26-36 procent, hvilket vil give et strømforbrug på mellem 13,5 og 20 GW i 2028.
I takt med, at AI-modellerne kun bliver større og mere strømkrævende at træne, øges behovet for grøn strøm markant. En grøn energikilde som atomkraft er i den forbindelse oplagt.
Se også: Nyheder om klima og grøn teknologi