Nordjylland skal være europæisk knudepunkt for CO2-fangst og -lagring
Danmark er allerede langt fremme, når det kommer til brugen og udviklingen af nye, grønne teknologier. En af de teknologier, som ser ud til at blive afgørende for Danmarks grønne omstilling, er CO₂-fangst og -lagring (CCUS).
Læs Læs også: Hvad er klima og klimaforandringer? Her er alt du bør vide:
Hirtshals skal være et grønt europæisk CCUS-knudepunkt
Netop den teknologi har i længere tid været udpeget til at spille en stor rolle, også i Danmark, og nu specielt i den nordjyske by Hirtshals. På Hirtshals Havn satser man stort på at indfange CO₂, inden det slippes ud i atmosfæren.
Det nordjyske erhvervsfyrtårn har netop modtaget 50 millioner kroner til blandt andet nye forsknings- og udviklingsprojekter. Samtidig tildeles et stort projekt på Hirtshals Havn 109 millioner kroner til det nordjyske projekt Greenport Scandinavia fra EU-fonden Fonden for Retfærdig Omstilling.
Med sidstnævnte projekt skal Hirtshals Havn gøres til et grønt europæisk knudepunkt inden for CCUS.
Læs også: Stort partnerskab for CO2-fangst og -lagring skal gøre Danmark førende
Hvad er CO₂-fangst og -lagring?
Som navnet indikerer, er fangst, lagring og anvendelse af CO₂ (forkortet CCU eller CCUS) en proces, hvor man opsamler kuldioxid (CO₂), for eksempel fra røgen fra kraftvarmeværker. Det er dermed en måde, hvorpå man kan reducere drivhusgasudledningerne. En form for lagring er geologisk CO₂-lagring (CCS), hvor CO₂ lagres fysisk i underjordiske hulrum eller som kemiske forbindelser. CCUS gør det også muligt at konvertere den indfangede CO₂ til kemikalier eller grønne brændstoffer. Denne proces kaldes Power-to-X (PtX). |
Læs også: Stort partnerskab for CO2-fangst og -lagring skal gøre Danmark førende
Skal indfange 800.000 ton CO₂ i 2028
Projekt Greenport Scandinavia er et konsortie bestående af INEOS Energy, Wintershall Dea, Evida, Biocarb Solution, Hirtshals Havn og Greenport North. Senere hen har Aalborg Portland også tilsluttet sig projektet.
Med de mange store aktører ombord er ambitionerne også tårnhøje. Som led i projektet skal der blandt andet etableres et mellemlager til CO₂ på Hirtshals Havn, som skal samle CO₂ fra fem nordiske biogasanlæg. Den indsamlede CO₂ skal udskibes til og pumpes ned i Nordsøen ved Greensand-området.
Mellemlageret, som etableres på Hirtshals Havn, får i første omgang en kapacitet på 200.000 ton CO₂ om året. Målsætningen er, at kapaciteten skal øges til 800.000 ton CO₂ i 2028.
Det er projektets ambition, at Hirtshals Havn på sigt skal udvikles til en international CO₂-import/eksportterminal.
”Vi skal styrke danske virksomheder, som vil være med til at udvikle de lokale værdikæder for CCUS. I Danmark har vi nogle enestående muligheder for at opnå en styrkeposition i et voksende marked for grønne teknologier ved at udvikle økonomisk bæredygtige og skalerbare løsninger,” siger Christian Motzfeldt, der er forperson for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, og tilføjer:
”Her er Greenport Scandinavia-projektet og erhvervsfyrtårnet et vigtigt skridt i den rigtige retning. Erhvervsfyrtårnet repræsenterer en styrkeposition, der ikke bare skal bære dansk erhvervsliv ind i fremtiden, men også både nationalt og internationalt være med til at skubbe på en dagsorden, vi som verdenssamfund ikke kommer uden om.”
Læs også: Nyheder om klima og grøn teknologi