Onlinemøder reducerer CO2-aftrykket med 94 procent
COVID-19 pandemien tvang os alle til at mødes på en anden måde, nemlig online i stedet for fysisk. Sådan er det stadig, men mange er utilfredse med onlinemøder. Til gengæld viser det sig, at man kan reducere CO2-aftrykket meget ved at undgå fysiske møder, events og kongresser.
Ifølge en ny undersøgelse fra Cornell University i Nature Communication kan CO2-aftrykket for en konference reduceres med hele 94 procent, hvis den holdes online og energiforbruget kan reduceres med op til 90 procent. Hvis den flyttes til en hybridmodel, hvor højst halvdelen af deltagerne er online, reduceres CO2-trykket med 67 procent.
Det kan man læse mere om i rapporten “Trend Towards Virtual and Hybrid Conferences May Be an Effective Climate Change Mitigation Strategy“.
Begivenheds- og kongresindustri er kæmpe CO2-synder
I 2017 rejste mere end 1,5 milliarder deltagere – fra omkring 180 lande – for at deltage i konferencer, vurderes der i rapporten. Undersøgelsen vurderer, at det årlige CO2-fodaftryk for den globale begivenheds- og kongresindustri svarer til det årlige CO2-udslip fra hele USA. USA står for mere end 10 procent af det globale CO2-udslip, så der er en stor miljømæssig gevinst ved at flytte events online.
Hovedforfatter til rapporten, Fengqi You, professor i energisystemteknik ved Cornell University og seniorforsker ved Cornell Atkinson Center for Sustainability, forklarer, at der er flere grunde til at CO2-aftrykket for fysiske events kan være så stort. Foregår de i udlandet, flyver man. Alene det giver et stort CO2-aftryk.
Mindst lige så alvorligt er alt det, der foregår bag kulisserne ved fysiske events, påpeger han:
”Bag kulisserne genererer kongresser en masse kulstof, forbruger en masse energi, udskriver en masse papir, tilbyder en masse mad og skaber affald”.
Se også: Bæredygtig energi
Forbedring af energieffektiviteten
For virtuelle konferencer omfatter mulighederne for CO2-reduktion blandet andet en forbedring af energieffektiviteten i informations- og kommunikationsteknologisektoren og forøgelse af andelen af vedvarende energi i elnettene.
Der er flere årsager til, at folk er trætte af virtuelle konferencer: Det kan være tab af tilfældige samtaler på gangen, upersonlige interaktioner og udfordrende tidszoner. Tilhængere af virtuelle konferencer mener derimod, at virtuelle interaktioner er et langt mere tilgængelige, inkluderende og altså også et mere bæredygtigt alternativ.
Se også: Nyheder om klima og grønt