Danmark skal lede stort EU-projekt om ansvarlig anvendelse af AI

Et dansk konsortium skal opbygge en Test- og Eksperimenterings-Facilitet (TEF), hvor virksomheder kan teste og afprøve AI-produkter målrettet smart cities og communities.

Danmark skal lede stort EU-projekt om ansvarlig anvendelse af AI

Danmark har fået til opgave at stå i spidsen for en ny, stor europæisk satsning på ansvarlig anvendelse af kunstig intelligens inden for smart cities og communities. Det er kommet frem, efter EU for nylig har offentliggjort en investering på i alt 1,65 mia. kroner i såkaldte Test- og Eksperimenterings-Faciliteter (TEF’er) til virksomheder, der arbejder med AI og robotteknologi.

I konkurrence med andre europæiske lande er det et dansk partnerskab med Danmarks Tekniske Universitet (DTU), We Build Denmark og Dansk Industri (DI) i spidsen, der har vundet opgaven med at lede en af grenene i det store, europæiske AI-projekt.

Læs også: Hvad er kunstig intelligens? Sådan ser fremtiden med AI ud

Test og afprøvning af AI inden for smart cities og communities

I projektet skal der opføres en permanent facilitet, som giver virksomheder og kommuner adgang til at teste og afprøve AI-baserede produkter inden for området smart cities og communities – det, som EU kalder projekt Citcom.AI.

Til den del af projektet er der afsat 300 mio. kroner over en periode på fem år. Citicom.AI er et af i alt fire AI-områder, som EU opretter TEF’er inden for. De tre andre områder er landbrug og fødevarer, sundhedsvæsen og produktion.

Formålet med at opstarte en test- og eksperimenteringsfacilitet er at give virksomheder mulighed for at spare udviklingstid og omkostninger ved at lade dem teste og afprøve software-og hardwarebaserede AI-produkter målrettet smart cities og communities ved faciliteterne.

Styrker virksomheders konkurrenceevne

Den nemmere tilgængelighed vil betyde hurtigere innovation og bedre konkurrenceevne baseret på ansvarlighed og sikkerhed inden for AI. Kunderne kan være alt fra SMV’er til kommuner, som dermed får en hjælpende hånd til at komme igennem fasen med test og afprøvning.

”Kunstig intelligens er blevet mainstream, og ChatGPT har slået benene væk på de fleste med de muligheder for automatisering, der åbner sig. Men hvad sker der, når AI ikke kun genererer tekst og så at sige bliver inde i computeren og på nettet, men begynder at blande sig i den fysiske verden og i vores liv, for eksempel i droner, robotter, biler, bygninger og infrastruktur?,” siger Martin Brynskov, ph.d. og seniorforsker på DTU Compute og leder af DTU Smart Communities Centre, og tilføjer:

”Vi skal kunne forstå, forklare, styre og beskytte systemerne, før vi kan slippe dem løs – og det haster med at opbygge den kapacitet, så vi kan udnytte de fordele, digitale teknologier giver os. Derfor er det vigtigt, at vi som samfund kaster betydelige kræfter ind på at sikre fremtiden.”

Læs også: 7 imponerende værktøjer, der viser, hvad AI er i stand til

Om projekt Citcom.AI

Der er i alt 33 partnere fordelt på 11 lande i EU i det nye projekt Citcom.AI. Det danskledede konsortium har også yderligere deltagelse fra Gate21, Aarhus Kommune/GovTechMidt, Teknologisk Institut, Center Denmark og den nystiftede forening TEF DK, der er en åben ramme for danske udbydere af test- og forsøgsfaciliteter for AI og robotter.

Det er planen, at projektet inden for smart cities og communities fortsætter på kommerciel basis efter den fem år lange projektperiode. Til at starte med fokuserer projektet på energi, mobilitet og interoperabilitet.

Læs også: Nyheder om kunstig intelligens