Frankrig afprøver forbud mod mobiltelefoner i skolen

Frankrig vil afprøve et forbud mod brug af mobiltelefoner for skoleelever op til 15 år.

Frankrig afprøver forbud mod mobiltelefoner i skolen

Titusindvis af elever i Frankrig skal igennem en lidt anderledes skolestart dette efterår, hvor de bliver frataget deres mobiltelefoner.

På 180 colleges – det vil sige mellemskoler, som franske børn går på mellem 11 og 15 år – afprøves en ordning, der forbyder brug af mobiltelefoner i løbet af hele skoledagen.

Se også: Sådan former teknologi samfundet og kaprer menneskers hjerne

50.000 elever får digital pause

Forsøget med ”pause numerique” – altså en digital pause – omfatter mere end 50.000 elever og gennemføres forud for en mulig plan om at håndhæve det i hele Frankrig gældende fra 2025.

Som det er nu, skal elever på franske mellemskoler allerede slukke deres telefoner. Eksperimentet går et skridt videre og kræver, at børnene afleverer deres telefoner ved ankomsten.

Det er en del af præsident Emmanuel Macrons forsøg på at få børn til at tilbringe mindre tid foran skærme, hvilket regeringen frygter hæmmer deres udvikling.

Brugen af ”en mobiltelefon eller andet elektronisk kommunikationsudstyr” har været forbudt i børnehaver, grundskoler og ungdomsuddannelser i Frankrig siden 2018.

På gymnasier, som franske børn går på mellem 15 og 18 år, kan interne regler forbyde elevernes brug af mobiltelefoner i ”hele eller dele af lokalet”.

Se også: Internetafhængighed ændrer hjernen hos unge mennesker

Forbedring af skoleklimaet

Eksperimentet kommer, efter Emmanuel Macron i januar oplyste, at han ønskede at ”regulere brugen af skærme blandt små børn”.

Ifølge en rapport, som præsidenten havde bestilt, bør børn under 11 år ikke have lov til at bruge telefoner, mens adgangen til sociale netværk bør begrænses for elever under 15 år.

Med en stigende mængde forskning, der viser risikoen ved overdreven skærmtid for børn, er bekymringen blevet et europæisk problem.

Sveriges folkesundhedsstyrelse har oplyst, at børn under to år bør holdes helt væk fra digitale medier og tv, og at det bør begrænses for ældre børn. En af Storbritanniens største teleselskaber, EE, har advaret forældre om, at de ikke bør give smartphones til børn under 11 år.

Mindre vold og online chikane

Det franske undervisningsministerium håber, at det mobilfri miljø vil forbedre skoleklimaet og reducere forekomsten af vold, herunder onlinechikane og udbredelse af voldelige billeder.

Ministeriet ønsker også at forbedre elevernes præstationer, fordi brugen af telefoner skader ”evnen til at koncentrere sig” og ”tilegnelsen af viden”.

Eksperimentet har også til formål at ”øge elevernes bevidsthed om rationel brug af digitale værktøjer”.

Se også: Undersøgelse: Danskerne scroller sig i søvn

Kompliceret at implementere

Ifølge undervisningsministeriet er det op til hver enkelt institution at fastlægge de praktiske ordninger, og der er mulighed for at etablere et skabssystem.

Eleverne skal aflevere deres telefoner ved ankomsten og lægge dem i kasser eller skabe. De skal hente dem efter endt undervisning. Forbuddet gælder også fritidsaktiviteter og skolerejser.

Men håndhævelsen af foranstaltningen på alle skoler i Frankrig fra januar 2025 kan blive dyr.

Ifølge de lokale myndigheder kan foranstaltningen komme til at koste næsten 130 millioner euro eller 970 millioner kroner for de 6.980 mellemskoler i Frankrig.

Hvis en telefon forsvinder fra et skab, vil det også medføre et ekstra økonomisk problem.

Undervisningsminister Nicole Belloubet oplyste tirsdag, at forbuddet vil blive ”indført gradvist”.

Se også: Nyheder om mennesket og teknologi