Internetafhængighed ændrer hjernen hos unge mennesker

Ændringer i flere neurale netværk i hjernen kan resultere i yderligere tendenser til afhængighed og negativ adfærd, viser ny undersøgelse.

Internetafhængighed ændrer hjernen hos unge mennesker

Unge mennesker med internetafhængighed oplever kemiske ændringer i deres hjernes netværk, som kan føre til mere afhængighedsskabende adfærd, viser ny forskning.

Se også: Sådan former teknologi samfundet og kaprer menneskers hjerne

Faldende funktionel forbindelse i dele af hjernen

Undersøgelsen, der blev offentliggjort i tidsskriftet PLOS Mental Health, gennemgår tidligere forskning ved hjælp af Funktionel magnetisk ressonanstomografi (fMRI) for at undersøge, hvordan hjernens områder interagerer med hinanden hos mennesker med internetafhængighed.

Forskerne fandt ud af, at effekten af internetafhængig er tydelige i flere neurale netværk i de unges hjerner, og at der er øget aktivitet i dele af hjernen, når deltagerne hvilede sig.

Samtidig var der et generelt fald i den funktionelle forbindelse i dele af hjernen, der var involveret i aktiv tænkning, som er hjernens udøvende kontrolnetværk, der er ansvarlig for hukommelse og beslutningstagning.

Forskningen viser, at disse ændringer resulterer i afhængighedsskabende adfærd og tendenser hos unge samt adfærdsændringer relateret til mental sundhed, udvikling, intellektuelle evner og fysisk koordination.

Se også: 86.000 danskere er afhængige af sociale medier

Unge er særligt sårbare over for internetafhængighed

Forskerne gennemgik 12 tidligere studier, der involverede 237 10- til 19-årige med en formel diagnose af internetafhængighed i perioden 2013 og 2023.

En ny undersøgelse, der udkom i maj, viser, at to procent af danskerne svarende til 86.000 personer føler sig så afhængige af sociale medier, at brugen af sociale medier går ud over studie eller job, eller at de føler sig rastløse, når de ikke kan tilgå dem.

“Ungdommen er en afgørende udviklingsfase, hvor mennesker gennemgår betydelige ændringer i deres biologi, kognition og personlighed,” siger Max Chang, der er hovedforfatter på det nye, britiske studie, og som er kandidatstuderende ved UCL Great Ormond Street Institute of Child Health (GOS ICH). Han tilføjer:

“Som følge heraf er hjernen særligt sårbar over for internetafhængighedsrelaterede lyster i denne periode såsom tvangsmæssig internetbrug, trang til at bruge musen eller tastaturet og forbruge medier.”

“Resultaterne fra vores undersøgelse viser, at dette kan føre til potentielt negative adfærds- og udviklingsmæssige ændringer, som kan påvirke de unges liv. For eksempel kan de have svært ved at opretholde relationer og sociale aktiviteter, lyve om onlineaktivitet og opleve uregelmæssig spisning og forstyrret søvn,” siger han.

Max Chang håber, at resultaterne viser, “hvordan internetafhængighed ændrer forbindelsen mellem hjernens netværk i ungdomsårene”, hvilket vil gøre det muligt at behandle tidlige tegn på internetafhængighed effektivt.

“Klinikere kan potentielt ordinere behandling rettet mod bestemte hjerneområder eller foreslå psykoterapi eller familieterapi rettet mod de vigtigste symptomer på internetafhængighed,” foreslår han og tilføjer:

“Det er vigtigt, at oplysning til forældre om internetafhængighed er en anden mulig vej til forebyggelse ud fra et folkesundhedsmæssigt synspunkt. Forældre, der er opmærksomme på de tidlige tegn på internetafhængighed, vil mere effektivt kunne håndtere skærmtid og impulsivitet og minimere de risikofaktorer, der omgiver internetafhængighed,” siger han.

Se også:  Forældres phubbing-adfærd skaber mobilafhængighed hos børn

Unge skal være opmærksomme på dagligt internetbrug

Irene Lee, der er seniorforfatter på forskningsartiklen og også arbejder på GOS ICH, forklarer, at ”der er ingen tvivl om, at internettet har visse fordele, men når det begynder at påvirke vores daglige liv, er det et problem.”

“Vi vil råde unge mennesker til at indføre fornuftige tidsgrænser for deres daglige internetbrug og sikre, at de er opmærksomme på de psykologiske og sociale konsekvenser af at bruge for meget tid online.”

Se også: Nyheder om mennesket og teknologi