Første EU-land blokerer søgeresultater fra Wish.com

De franske myndigheder har som første EU-land beordret Google og andre søgemaskiner til at blokere for søgeresultater fra wish.com.

Første EU-land blokerer søgeresultater fra Wish.com

Den franske finansminister Bruno Le Maire har beordret Google og andre søgemaskiner om at fjerne søgeresultater fra wish.com. Det sker på baggrund af en undersøgelse, der dokumenterer, at 95 procent af de produkter inden elektronisk legetøj, der sælges på Wish.com, ikke lever op til de europæiske krav. Undersøgelsen er foretaget af de franske myndigheder.

Dermed er Frankrig det første EU-land, der blokerer for søgerresultater fra wish.com, der er en af verdens mest populære webshops. Wish.com er amerikansk baseret, men størstedelen af det, der sælges fra sitet, bliver produceret i og sendt fra Kina.

Advarsel til alle digitale platforme: Tag ansvar for jeres produkter

Blokeringen af Wish.com skal ses som en advarsel til andre digitale platforme, som ifølge finansministeren ikke er ”hævet over loven”. Bruno Le Maire forklarer også, at fjernelsen kan blive efterfulgt at et totalt forbud mod at sælge produkter i Frankrig, hvis ikke Wish efterlever kravene om at fjerne og tilbagekalde farlige produkter fra markedspladsen.

Bandlysningen er samtidig en klar advarsel til Amazon og andre markedspladser om, at de skal tage ansvar for de produkter, der bliver solgt på markedspladserne.

Se også: Nyheder om online marketing

Dansk Erhverv roser initiativet

Flere danske undersøgelser og prøvekøb, heriblandt fra Dansk Erhverv, viser også, at Wish sælger blandt andet sundhedsskadeligt legetøj. Betina Schiønning, chefkonsulent i Dansk Erhverv, kalder initiativet fra fransk side for ”uhyre interessant”.

“Hos Dansk Erhverv har vi længe peget på problemet og arbejdet på at få det løst via ægte ansvar for onlinemarkedspladser, der optræder som digitale importører gennem kommende europæisk lovgivning,” forklarer hun.

Hun understreger også, at man ikke er hævet over lovgivningen, blot fordi man kalder sig “digital”.

Dansk Erhverv bakker samtidig op om de danske initiativer om blokering ved gentagende formidling af farlige varer. De mener, at der fortsat er behov for at opdatere lovgivningen på EU-niveau i forhold til ansvar og blokeringsmuligheder og kalder den franske metode for interessant i forhold til at skabe bedre forbrugerbeskyttelse og lige konkurrencevilkår for danske og europæiske virksomheder.

Betina Schiønning glæder sig over, at franskmændene, som har EU-formandskabet for Ministerrådet fra 1. januar 2022, er så optagede af problematikken.

”Der er afgørende lovgivning på vej, og vi hører på vandrørene, at netop denne lovgivning står helt på toppen af det franske formandskabs dagsorden,” slutter Betina Schiønning.

Momsfritagelse fjernet for pakker sendt fra Kina

Dansk Erhverv har for nylig rost et andet initiativ, der giver mere fair konkurrence for danske webshops og virksomheder. I sommers besluttede EU at fjerne momsfritagelse på pakker til værdi under 80 kroner sendt fra lande som Kina. Det har betydet et kæmpe fald fra 50.000 daglige pakker sendt til Danmark fra Kina til 5.000 daglige pakker.

Samtidig er de internationale portoregler også blevet fornyet, så det frem til 2025 bliver markant dyrere at sende pakker fra Kina til EU og Danmark. I dag er Postnord i henhold til reglerne forpligtet til at levere post fra Kina til danske privatadresser for 9,75 kroner, mens det koster 21,5 kroner at sende et maxbrev mellem to danske adresser.

Med den nye portoaftale vil Postnord kunne kræve op til 70 procent af den indenlandske porto fra de kinesiske firmaer.

Se også: Nyheder om online marketing