240 mio. computere kan ikke få Windows 11 – Google har løsningen
En analyse fra Canalys viser, at 240 millioner computere med Windows 10 risikerer at ende som elektronikaffald, fordi Microsoft stopper med at udsende opdateringer til styresystemet fra 14. oktober 2025.
Det vil betyde, at hver femte Windows-computer kan ende som elektronikaffald på grund af manglende kompatibilitet med Windows 11. Det skyldes som regel, at Windows 11 kræver, at computeren understøtter version 2.0 af sikkerhedsprocessoren Trusted Platform Module (TPM).
De mange ikke-kompatible Windows-computere kan i princippet genbruges, men fordi de ikke har den fornødne hardware til at køre styresystemet og om halvandet år mister sikkerhedsopdateringer, taber de enormt meget værdi.
Læs også: Hvad er software og it, og hvilken betydning har det for samfundet?
ChromeOS Flex forlænger gamle computeres levetid
I et blogindlæg introducerer Google dog en løsning, som vil levetidsforlænge de 240 millioner Windows-computere, som ikke får sikkerhedsopdateringer efter 14. oktober 2025.
Med styresystemet ChromeOS Flex gør Google det attraktivt for virksomheder at forlænge levetiden på computere, der ellers står til at ende som elektronikaffald.
ChromeOS Flex er en automatisk opdaterende udgave af ChromeOS-styresystemet, som kan installeres på både Windows- og macOS-computere med x86-64-chips fra Intel eller AMD.
Med ChromeOS Flex vil virksomheder derfor fortsat få regelmæssige sikkerhedsopdateringer og nye funktioner som datakryptering på deres hardware, der ellers normalt kører Windows 10.
Læs også: ChromeOS Flex forvandler gratis din gamle pc til en Chromebook
Kan streame Windows-programmer
ChromeOS-styresystemet har dog siden sin spæde start været plaget af et stort problem: Manglende kompabilitet med Windows-programmer og produktivitetssoftware, som mange virksomheder er vant til at bruge.
I ChromeOS til Chromebook-computere er det løst med understøttelse af “Parallels Desktop for ChromeOS”, der kan køre Windows-programmer i et virtualiseret miljø.
I ChromeOS Flex, som de forældede Windows-computere kan bruge, er der mulighed for at streame Windows-programmer. Windows-programmerne afvikles altså i et datacenter, og adgangen til dem streames over internettet. For slutbrugeren vil brugeroplevelsen dog være stort set som at bruge programmerne på en Windows-computer.
Læs også: Google vil blande sig i, hvilke apps du installerer uden for Play-butikken
Mange fordele ved ChromeOS Flex
Google forsøger også at lokke virksomheder med ældre Windows-hardware til at tage ChromeOS Flex i brug ved at lokke med fordele som lave omkostninger til it-support, 19 procent lavere energi end andre tilsvarende styresystemer, skalerbarhed til enhver virksomheds størrelse, højt sikkerhedsniveau og nem administration af en hel virksomheds styresystemer.
Google har da også al mulig god grund til at forsøge at overbevise virksomheder til at skifte til ChromeOS Flex. Lige nu har ChromeOS kun 1,8 procent af det globale marked for styresystemer til desktopcomputere. Til sammenligning dominerer Windows med hele 73 procent, viser tal fra Statcounter.
Hvilke computere virker med ChromeOS Flex?
Listen over modeller, der er certificeret til at virke med ChromeOS Flex, kan ses her. De fleste andre computere med følgende specifikationer vil dog også virke:
- Arkitektur: Intel eller AMD x86-64-bit kompatibel enhed
- RAM: 4 GB
- Internt lager: 16 GB
- Kan startes fra USB-drev
- BIOS: Fuld administratoradgang. Du bliver nødt til at boote fra ChromeOS Flex USB-installationsprogrammet og foretage nogle justeringer i BIOS, hvis du løber ind i problemer.
- Processor og grafik: Komponenter fra før 2010 kan resultere i en dårlig oplevelse.
Læs også: Nyheder om software og it-løsninger