Ny Windows AI-funktion registrerer alt, hvad du har gjort på din pc

Den nye Windows 11-funktion Recall bruger AI "til at tage billeder af din aktive skærm med få sekunders mellemrum." Funktionen lyder smart, men også som lidt af et privatlivsmareridt.

Ny Windows AI-funktion registrerer alt, hvad du har gjort på din pc

Tidligere på ugen afholdt Microsoft en såkaldt Build-konference, hvor it-giganten afslørede en ny AI-drevet funktion kaldet “Recall” til Copilot+-pc’er.

Funktionen Recall giver Windows 11-brugere mulighed for at søge og genfinde deres tidligere aktiviteter på pc’en. For at få det til at fungere registrerer Recall alt, hvad brugerne foretager sig på deres pc, herunder aktiviteter i apps, kommunikation i videomøder og besøgte hjemmesider.

Se også: Hvad er software og it, og hvilken betydning har det for samfundet?

AI gransker i alt, du har lavet i Windows

På trods af kryptering og lokal lagring giver den nye funktion anledning til bekymring for visse Windows-brugeres privatliv.

“Recall bruger Copilot+-pc’ers avancerede behandlingsfunktioner til at tage billeder af din aktive skærm med få sekunders mellemrum. Snapshots krypteres og gemmes på din pc’s harddisk. Du kan bruge Recall til at finde det indhold, du har set på din pc, ved hjælp af søgning eller på en tidslinje, der giver dig mulighed for at scrolle gennem dine snapshots,” oplyser Microsoft på sin hjemmeside.

Ved at udføre en Recall-handling kan brugerne få adgang til et øjebliksbillede fra en bestemt tidsperiode, hvilket giver kontekst til den begivenhed eller det øjeblik, de søger efter. Det giver også brugerne mulighed for at søge gennem online videomøder, som de har deltaget i, og videoer, de har set, ved hjælp af en AI-drevet funktion, der transskriberer og oversætter tale.

Se også: Reklamer i Windows 11 Start-menuen er nu på vej ud til alle

En guldgrube af værdifulde data i de forkerte hænder

Ved første øjekast ser det ud til, at Recall-funktionen kan bane vejen for potentielle grove krænkelser af brugernes privatliv. På trods af forsikringer fra Microsoft fortsætter det indtryk også ved andet og tredje øjekast.

For eksempel kan en person med adgang til din Windows-konto potentielt bruge Recall til at se alt, hvad du har lavet på din pc for nylig. Konsekvenserne heraf kan langt overstige det pinlige ved at få afsløret ens præferencer for porno – for eksempel ved at journalister eller måske endda statsfjender kan blive truet på livet.

På trods af bekymringerne for privatlivets fred oplyser Microsoft, at Recall-indekset forbliver lokalt og privat på enheden og krypteret på en måde, der er knyttet til en bestemt brugers konto.

“Recall-skærmbilleder er kun knyttet til en bestemt brugerprofil, og Recall deler dem ikke med andre brugere, gør dem tilgængelige for Microsoft eller bruger dem til at målrette reklamer. Skærmbilleder er kun tilgængelige for den person, hvis profil blev brugt til at logge ind på enheden,” oplyser Microsoft.

Brugere kan sætte det optagne indhold på pause, stoppe det eller slette det og kan udelukke bestemte apps eller websites. Recall tager ikke snapshots af InPrivate webbrowsing-sessioner i Microsoft Edge eller DRM-beskyttet indhold. Recall skjuler dog ikke aktivt følsomme oplysninger som adgangskoder og kontonumre, der vises på skærmen.

Virker kun på nye Copilot+-pc’er

Microsoft har tidligere udforsket en noget lignende funktionalitet med Timeline-funktionen i Windows 10, som blev droppet i 2021. Den tog dog ikke kontinuerlige snapshots. Recall har også nogle åbenlyse ligheder med Rewind – en tredjepartsapp til Mac, som logger brugeraktiviteter til senere afspilning.

For at bruge Recall skal brugerne købe en af de nye “Copilot+-pc’er”, der drives af Qualcomms Snapdragon X Elite-chips, som inkluderer den nødvendige neurale behandlingsenhed (NPU).

Der er også minimumskrav til lagerplads for at køre Recall – nemlig mindst 256 GB lager, heraf 50 GB ledig plads. Standardallokeringen for Recall på en 256 GB-enhed er 25 GB, hvilket kan lagre cirka tre måneders snapshots. Brugerne kan justere tildelingen i deres pc-indstillinger, og gamle snapshots slettes og overskrives, når den tildelte lagerplads er fuld.

Microsoft oplyser, at Recall stadig er ved at blive testet, og derfor er funktionen endnu ikke bredt tilgængelig.

“Recall er i øjeblikket i preview-status. I løbet af denne fase vil vi indsamle kundefeedback, udvikle flere kontrolmuligheder for virksomhedskunder til at administrere og styre Recall-data og forbedre den samlede oplevelse for brugerne,” oplyser Microsoft.

Se også: Nyheder om software og it-løsninger