Sådan vil 5G mmWave forandre vores hverdag

Chipproducenten Qualcomm, som også designer 5G-modem, ser enorme potentialer i den lynhurtige 5G mmWave-teknologi, som nærmer sig udrulning i Danmark.

Sådan vil 5G mmWave forandre vores hverdag

5G-teknologi bliver i disse år rullet ud både som landsdækkende offentlige mobilnet og som private 5G-netværk. Selv om 5G-teknologi ikke længere er spritny og umoden, men er blevet en vigtig del af den kritiske infrastruktur i moderne samfund, har teknologien stadig et stort og endnu uforløst potentiale.

Og spørger man en af de førende virksomheder, der arbejder med 5G, Qualcomm, er 5G mmWave en game changer for virksomheder, forbrugere og især dem midt imellem – prosumere. Mange af de fremtidige anvendelser ventes at blive realiseret gennem 5G mmWave, som er de højere frekvensbånd, der har langt højere kapacitet og lavere responstid end den 5G-teknologi, vi oplever i 2021.

Læs også: Overblik over de danske teleselskaber – hvilke teleselskaber ejer hvem?

Hvordan vil 5G mmWave forandre vores hverdag?

Men hvilke fremtidsperspektiver ligger der helt præcist i 5G mmWave? Det har Qualcomm undersøgt med afsæt i tre typer af personer, som vil opleve, at deres hverdag på forskellige måder forandres af 5G mmWave-teknologi.

Fagteknikere kan arbejde hvor som helst

5G mmWave er en afgørende bestanddel af højtydende industrielle IoT (IIoT)-produkter, hvor især sensorer gør blandt andet fabrikker, lagerhuse og logikstikcentre smartere og mere effektive.

Ifølge Qualcomm vil fagtekniker kunne bruge 5G mmWave på arbejdspladsen til at arbejde hjemmefra og kunne tilgå data fra opkoblede enheder og udstyr i realtid. Med 5G mmWave kan man lave store filoverførsler og samarbejde med kollegaer om at analysere store mængder data, mens man afvikler et videomøde i 8K-opløsning. Oplæring i systemer kan foregå ved brug af VR-teknologi, som afvikles trådløst over 5G mmWave hvor som helst i verden.

5G mmWave kan også øge trafiksikkerheden med trafikovervågning i 8K og analyse af trafikken i skyen. Det vil betyde, at trafiklys og skiltning kan reguleres dynamisk ud fra, hvordan trafikken bevæger sig.

Læs også: Danmark verdensmestre i mobildækning og mobiloplevelse

Virksomhedsejere får ny indsigt i forretningen

For virksomhedsejere kan 5G mmWave sikre pålidelige videoopkald i høj kvalitet, selv når man rejser med tog eller i lufthavnen og arbejder på farten.

For eksempel vil en butiksejer kunne tilgå data og videoanalyser af butikken i realtid fra sin mobiltelefon, så vedkommende bedre kan forstå kundernes købsadfærd, og hvordan de bevæger sig gennem butikken – uanset hvor personen måtte befinde sig. Dermed kan både lagerbeholdning og butikkens indretning hele tiden optimeres.

For en virksomhedsejer vil man også kunne gennemføre videokonferencer i 4K-kvalitet og tilgå cloudbaserede apps og tjenester, der kan klare servertunge opgaver på farten.

5G på campus og undervisning via AR-briller

5G mmWave har ifølge Qualcomm også mange anvendelser blandt studerende. På uddannelsesinstitutioners campus bliver der eksempelvis etableret trådløst 5G-net med gigabithastigheder, som muliggør 8K-videooverførsler og adgang til undervisningsmateriale med AR-teknologi.

Underviserens skærm og smartboard kan dertil projiceres trådløst via 5G mmWave til de studerendes synsfelt via AR-briller. Selv uden at være fysisk til stede på campus vil studerende dermed kunne få en form for hybridundervisning, hvor studerende kan lave gruppearbejde og fællesopgaver hver for sig.

Læs også: Den globale udrulning af 5G går markant hurtigere end 4G

5G mmWave i Danmark nærmer sig så småt

Dette var blot få eksempler på, hvordan 5G mmWave kan muliggøre nye anvendelser, som vil gøre mange menneskers hverdag smartere og nemmere. Mange af teknologierne til at realisere Qualcomms visioner er allerede modne og udbredte, men det gnidningsfri samspil mellem mange af teknologierne er endnu nogle års udvikling forude.

I foråret 2021 købte de fire danske teleselskaber, TDC, Telia, Telenor og 3, alle adgang til 5G mmWave-26 GHz-frekvensbåndet. I første omgang afsøger teleselskaberne en kommerciel udrulning i områder, hvor virksomheder efterspørger det lynhurtige 5G-netværk.

TDC har som det eneste teleselskab udrullet en enkel mmWave-antenne på sit hovedkontor og planlægger at udrulle en 26 GHz-antenne på Københavns Hovedbanegård. Den større, landsdækkende udrulning af mmWave må vi dog fortsat vente på.

Læs også: Nyheder om telekommunikation