Snart kan Android-telefoner sende beskeder over satellit

Næste generation af Android-smartphones får ægte global mobildækning takket være den satellitbaserede beskedfunktion Snapdragon Satellite.

Snart kan Android-telefoner sende beskeder over satellit

Ved dette års CES-messe i Las Vegas har den amerikanske teknologivirksomhed Qualcomm præsenteret den nye teknologi Snapdragon Satellite.

Snapdragon Satellite er en teknologi, som muliggør tovejs tekstkommunikation fra en smartphone via satellit. Snapdragon Satellite er indbygget i den seneste Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform og vil således være at finde i kommende premium-telefoner med Android, der lanceres i udvalgte markeder fra og med anden halvdel af 2023.

Læs også: Overblik over de danske teleselskaber – hvilke teleselskaber ejer hvem?

Direkte konkurrent til satellitfunktion i iPhone 14

Med iPhone 14-serien lancerede Apple i september den nye funktion Nødopkald SOS, som via satellit gør det muligt for folk at komme i kontakt med alarmcentralen, hvis man befinder sig et sted uden Wi-Fi- eller mobildækning.

Qualcomms teknologi er anderledes, idet den kan bruges til både at alarmere alarmcentralen via beskeder og at foretage almindelig tovejskommunikation gennem tekstbeskeder via satellit.

Løsningen er blevet til i samarbejde med den amerikanske virksomhed Iridium – en direkte konkurrent til Globalstar, som Apple samarbejder med. Begge virksomheder driver et netværk af satellitter i lavt kredsløb, som dækker hele jordkloden med mobilnet. Iridium anvender det såkaldte L-frekvensbånd i frekvensområdet 1-2 GHz til både uplink og downlink. Det er samme frekvensområde, som anvendes til GPS.

Virksomheden Garmin er også med i det nye samarbejde. Garmin driver et beredskabshold, som håndterer alle de nødbeskeder, som sendes over Iridiums netværk fra smartphones med Snapdragon Satellite-teknologien.

Læs også: Apples direktør, Tim Cook, vil ikke understøtte RCS – “køb en iPhone til din mor”

Kommer også til biler, tablets, computere og IoT-enheder

Det er ikke kun smartphones, der får ægte global mobildækning. Også bærbare computere, tablets, køretøjer og IoT-enheder kan i fremtiden få global mobildækning via satellitter, oplyser Qualcomm.

Efterhånden som Qualcomms satellitbaserede økosystem udbredes, vil det også blive muligt for både mobilproducenter og udviklere af apps at differentiere sig og tilbyde unikke brandede tjenester, der udnytter satellitforbindelsen.

Se også: Tilbehør til telefoner

5G-teknologi via satellitter

På sigt vil der også blive udbudt 5G-teknologi via satellitter – såkaldte ikke-jordbaserede net (NTN). Når disse ser dagens lys, vil de også være understøttet af Qualcomms Snapdragon Satellite-funktion.

Dermed vil funktioner, som kræver mere data end simple tekstbeskeder, formentlig være mulige i områder uden hverken Wi-Fi- eller mobildækning.

Læs også: Nyheder om telekommunikation