DTU vil uddanne flere ingeniører – opretter digitalt universitet
Der uddannes flere på ingeniøruddannelser end tidligere, men alligevel er der ikke nok ingeniører og it-specialister til at klare den stigende efterspørgsel. Ifølge en prognose fra interesseorganisationen IDA vil der mangle hele 10.000 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater i 2025.
Den efterspørgsel vil Danmarks Tekniske Universitet (DTU) nu forsøge at imødekomme. Universitetet har løftet sløret for et udspil, der har til formål at skabe nok ingeniører til at følge med den enorme efterspørgsel, der ses i hele landet.
Læs også: Her er alle danske it-uddannelser og uddannelser inden for teknologi
Digital Twin University – uddannelse i hybrid form
En af de største nyheder i DTU’s udspil er oprettelsen af et digitalt universitet – eller snarere en digital uddannelse. Navnet er Digital Twin University og er en dansk version af civilbacheloruddannelsen General Engineering, hvor man får undervisning i generelle ingeniørkompetencer og i matematik, fysik og kemi. Samtidig kan man specialisere sig inden for et af områderne Living Systems, Cyber Systems, Cyber Materials eller Future Energy.
Det særlige ved DTU Twin University er, at uddannelsen er overvejende digitalt baseret i hybrid form. Den dansksprogede uddannelse foregår i udgangspunktet digitalt med eksperimentelle elementer, der gennemføres på Lyngby Campus.
Dermed er DTU Twin University et nyt tilbud til et segment af studerende, som normalt ikke søger ind på DTU. Med uddannelsen er der stor fleksibilitet under studierne og mulighed for i størstedelen af studiet at blive boende i den studerendes lokalområde.
”DTU ønsker at styrke indsatsen for at uddanne de ingeniører og IT-specialister, der efterspørges overalt i Danmark i store dele af erhvervslivet. Ingeniørerne spiller en nøglerolle i den grønne omstilling, og det er helt afgørende, at vi i dette årti uddanner den arbejdskraft, der er brug for,” siger rektor på DTU, Anders Bjarklev. Han tilføjer:
“DTU kan som teknisk eliteuniversitet levere de uddannelser og kompetencer, der skal til, og med Digital Twin University, residential colleges og udflytninger kan vi gøre det i hele landet.”
Residental colleges flere steder i landet
De residental colleges, som Anders Bjarklev refererer til, er endnu et nyt tiltag fra det tekniske universitet. I samarbejde med kommuner, virksomheder og øvrige universiteter i Danmark vil DTU etablere et antal residential colleges. Disse vil være med til at skabe tættere samarbejde mellem universiteter og virksomheder gennem blandt andet studenterprojekter, praktikophold, masterprojeker og ph.d.-forløb.
I første omgang etableres viden- og læringsmiljøer i Rønne, Rødby og Skive. De nye residential colleges skal tilknyttes henholdsvis havvindmølleparker i Østersøen, Femern Bælt-byggeriet og den grønne forskerpark GreenLab Skive.
Efter en indledende pilotfase vil der på et senere tidspunkt også etableres residential colleges med undervisnings- og overnatningsfaciliteter til studerende og ansatte, lyder det.
Vil skabe flere ingeniører med nyt udspil
Oprettelsen af den nye digitale uddannelse og residential colleges er blot to ud af i alt seks inititativer fra DTU som en del af udspillet “Ingeniører til hele Danmark”, der har til formål at sikre, at der uddannes flere ingeniører og IT-specialister i hele landet til den bæredygtige udvikling.
Udspillet foreslår også at flytte 200 grønne energiuddannelser til DTU Risø Campus, ligesom universitetet planlægger at flytte masteruddannelsen i Biomanufacturing til Kalundborg. Sidstnævnte flytning sker i samarbejde med Novo Nordisk og ventes at have et optag på 40 studerende. Kalundborg kommer også til at huse en helt ny kandidatuddannelse, som oprettes i samarbejde med Det Kongelige Akademi (KADK). Det bliver en kandidatuddannelse i Industrielt Design med et optag på 20 personer.
Den eksisterende masteruddannelse Aquatic Science and Technology flyttes desuden fra Lyngby til Hirtshals.
De sidste to tiltag i udspillet er henholdsvis etablering af DTU STEM-læreruddannelse og efter- og videreuddannelse på folkeskoleområdet. Begge tiltag skal styrke fødekæden til STEM-uddannelser. STEM er et begreb, der dækker over alle fagene videnskab (S), teknologi (T), ingeniørvidenskab (E) og matematik (M).
DTU har i dag campus i Kongens Lyngby, Ballerup og Risø og Sisimiut. I opgørelsen QS World University Rankings fra juni 2021 blev DTU placeret som nummer 99 blandt 1.300 universiteter i hele verden og dermed blandt de otte procent bedste i verden. Målt på antal studerende er DTU det femte største universitet i Danmark.
Se også: Nyheder om uddannelse og studieliv