Danmark får en af verdens kraftigste AI-supercomputere
Novo Nordisk Fonden og Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO) indgår et samarbejde med NVIDIA om at etablere et nationalt center for AI-innovation, der skal huse en af verdens kraftigste AI-supercomputere.
Læs også: Dansk teknologi: Her er de største danske techvirksomheder
AI-supercomputer skal løse verdens største problemer
Målet er at accelerere forskning og innovation inden for alt fra sundhed og biovidenskab til grøn omstilling og dermed understøtte udviklingen af innovative løsninger på verdens største problemer.
Forskere fra den offentlige og private sektor i Danmark vil senere i 2024 få adgang til en avanceret NVIDIA AI-supercomputer kaldet Gefion, der er optimeret til store projekter ved hjælp af AI, samt verdens førende NVIDIA-softwareplatforme, træning og ekspertise.
”Udvikling af ny medicin, diagnosticering og behandling af sygdomme samt komplicerede life science-udfordringer er eksempler på områder, hvor ekstrem AI-computerkraft kan medvirke til en positiv transformation af vores samfund. Samarbejdet med NVIDIA og det deraf følgende nationale AI-innovationscenter kan være med til at løfte Danmarks dygtige forskere og innovatører til det næste niveau,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, der er direktør i Novo Nordisk Fonden.
Det er den euopæriske virksomhed Eviden, der skal levere, installere og konfigurere supercomputeren og yde support i opstartsfasen. Et nyt center kaldet Danish Centre for AI Innovation forventes at være klar til pilotprojekter inden årets udgang.
Novo Nordisk Fonden har bevilget cirka 600 millioner kroner til centret, mens EIFO har bevilget 100 millioner kroner.
Læs også: Kvantecomputere og supercomputere skal optimere TDC’s mobilnet
Forskning i lægemidler, biotech og kvantecomputere
Danmark har i øjeblikket ingen GPU-accelererede supercomputere. Relevante interessenter i hele landet – herunder universiteter og ministerier – er blevet hørt i planlægningsfasen og er enige om, at denne mangel er den største hindring for fremskridt i Danmarks ellers blomstrende AI-baserede forskningsøkosystem.
Supercomputeren og samarbejdet med NVIDIA vil gøre det muligt for Danmark at forfølge store projekter inden for utallige områder, hvor AI er et værdifuldt værktøj.
I udvalgte flagskibsprojekter vil forskere kunne samarbejde med ekspertteams hos NVIDIA om at udvikle løsninger på komplekse problemer. Disse omfatter forskning i lægemidler og bioteknologi ved hjælp af den generative AI-platform NVIDIA BioNeMo. Det kan være inden for proteindesign, acceleration af den grønne omstilling og udvikling af fejltolerante (fejlfri) kvantecomputere ved hjælp af NVIDIAs open source hybrid kvantecomputerplatform CUDA Quantum.
“AI og accelereret databehandling vil drive betydelige fremskridt inden for videnskabelig innovation og udvikling. Gefion-supercomputeren, som er drevet af NVIDIAs DGX SuperPOD, bliver et vigtigt værktøj for forskere i Danmark i forhold til opdagelser inden for kritiske områder som kvantecomputerteknologi, life science og den grønne omstilling,” siger Tim Costa, der er direktør for HPC og kvantecomputere hos NVIDIA.
Læs også: Danmark kan gå glip af milliardinvestering i europæisk chipproduktion
Kører på 100 procent vedvarende energi
Novo Nordisk Fonden har etableret et aktieselskab kaldet Danish Centre for AI Innovation A/S, som skal eje og drive supercomputeren. Alle indtægter geninvesteres i initiativet. EIFO er minoritetsejer med 15 procent af aktierne.
“Det nye center vil få en enorm betydning for AI-baseret forskning og forretningsudvikling i de kommende år. Det er en investering, som også vil påvirke dansk økonomi og samfund i bredere forstand, og i EIFO er vi meget glade for at være en del af dette nyskabende initiativ,” siger Peder Lundquist, der er direktør i EIFO.
Den globale datacenterudbyder Digital Realty vil huse supercomputeren i en af sine AI-klare faciliteter i Danmark. Præcist hvor den vil få adresse, fremgår ikke. Datacentret er designet og bygget til at være bæredygtigt og kører på 100 procent vedvarende energi. Det er ganske væsentligt, da den ventes at få en voldsomt strømforbrug.
Supercomputeren vil desuden have det højeste sikkerhedsniveau og understøtte dansk datasuverænitet. Det vil sige, at den kan bruges i projekter, der involverer følsomme data. Ingen data vil blive opbevaret permanent i centret, og centrets brugere vil til enhver tid have fuld kontrol over deres data.
Der er ved at blive udviklet differentierede betalingsmodeller af supercomputeren til både kommerciel og akademisk brug. Det skal være med til at dække centrets omkostninger.
Læs også: Hvad er kunstig intelligens? Sådan ser fremtiden med AI ud
Så vild er Danmarks nye AI-supercomputer
Danmarks nye supercomputer – en såkaldt NVIDIA DGX SuperPOD – er drevet af 191 NVIDIADGX H100-systemer med i alt 191 NVIDIA H100 Tensor Core 1.528 GPU’er og forbundet med NVIDIA Quantum-2 InfiniBand-netværk. Dertil er der 382 Intel Xeon Platinum CPU’er.
Systemet vil også bruge avancerede NVIDIA-softwareplatforme som NVIDIA CUDA Quantum, der indeholder kraftfulde simuleringsværktøjer og muligheder for at programmere hybride CPU-, GPU- og QPU-systemer (quantum processing unit).
GPU’erne bruger en ny Hopper-arkitektur, som er designet til at løse verdens mest udfordrende AI-problemer. Arkitekturen er fire gange hurtigere til at træne opgaver på store sprogmodeller som GPT-3 sammenlignet med sin forgænger.
GPU’er blev oprindeligt brugt til spil og grafisk arbejde, men hen over det seneste årti har de oplevet en eksplosiv vækst i forbindelse med udbredelsen af deep learning og generative AI-modeller, der kører meget hurtigere og mere effektivt på GPU’er (grafikkort) frem for CPU’er (processorer).
Læs også: Nyheder om dansk teknologi