EU investerer 357 milliarder kroner i egen chipproduktion
EU er i dag en lille spiller på det globale marked inden for produktion af mikrochips. EU-medlemslandene har tilsammen kun 9 procent af det globale marked inden for halvledere – og det skal der nu gøres noget ved.
EU har tidligere annonceret et mål om at opnå en markedsandel på 20 procent inden 2030. Da markedet for halvledere i 2030 ventes at være dobbelt så stort som i dag, kræver det dog, at EU firedobler sin indsats.
Europa-Kommissionen har derfor præsenteret en plan for at nå målet. Planen indebærer en stor investering på 48 milliarder euro eller 357 milliarder kroner, skriver nyhedsbureauet AP.
Læs også: Alt om hardware – hvilke slags computerhardware findes der?
Mangel på mikrochips kan påvirke kritiske sektorer
Coronapandemien har for alvor vist, hvor afhængig EU er af særligt de asiatiske producenter af halvledere, som bruges i alt fra forbrugerelektronik og til biler. Coronanedlukninger og stigende efterspørgsel har skabt en enorm mangel på mikrochips, som de førende chiproducenter stadig kæmper med at komme efter.
Manglen på chips har ført til stigende priser på produkter, som anvender mikrochips, og ikke mindst lange ventetider på blandt andet biler. Ifølge EU kan manglen på halvledere også påvirke kritiske sektorer som sundhed, transport, energi, forsvar, sikkerhed og rummet. Dertil risikerer EU’s grønne og digitale omstilling også at blive forsinket.
Læs også: Fremgang i halvlederbranchen i 2021 – Samsung overhaler Intel
Egen produktion skal mindske afhængighed af andre lande
Med EU-medlemslandene som førende producenter af mikrochips vil unionens afhængighed af andre områder mindskes.
“Chips er i centrum for det globale teknologiske kapløb. De er naturligvis også fundamentet for vores moderne økonomier”, sagde Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og tilføjer:
“Pandemien har også på smertelig vis afsløret sårbarheden i forsyningskæderne. Vi har set, at hele produktionslinjer er gået i stå. Mens efterspørgslen steg, kunne vi ikke levere efter behov på grund af manglen på chips.”
Europa-Kommissionens forslag er en såkaldt fælles EU-værktøjskasse, der handler dels om at afhjælpe manglen på halvledere og dels en EU-mekanisme til overvågning af økosystemet for halvledere. Med forordningen – hvis den vedtages – håber EU-Kommissionen på, at den kan:
- styrke Unionens modstandsdygtighed over for forstyrrelser i forsyningskæden for halvledere.
- fremme udviklingen af kapacitet inden for avanceret fremstilling, udformning og systemintegration samt avanceret industriel fremstilling i Unionen.
- afhjælpe den akutte mangel på kvalificeret arbejdskraft.
- øge den kvalificerede arbejdsstyrke.
- bidrage til at skabe et modstandsdygtigt og dynamisk økosystem for halvledere i Unionen.
Europa-Kommissionens henstilling til Europa-Parlamentet og Det Europæiske Råd kan læses her.
Læs også: Tre ud af fire danske virksomheder mangler mikrochips
USA vil også have egen chipproduktion
EU’s enorme investering i halvledere kommer efter et lovforslag om at investere 52 milliarder dollar i amerikansk chipproduktion blev godkendt i Repræsentanternes Hus. Lovforslaget er dog ændret væsentligt, siden Senatet stemte om det, og det skal derfor gennemgå yderligere ændringer, indtil der findes et kompromis, som begge kamre kan stemme for.
Både Intel og Samsung har tilkendegivet interesse i at opføre nye fabrikker i USA til at øge produktionen af halvledere i landet. USA sidder i dag på 12 procent af markedet for halvledere.
Læs også: Nyheder om hardware