Et flertal af danskerne ønsker nu atomkraft i Danmark
Krig i Ukraine, energikrise og høje elpriser har rykket ved danskernes holdning til atomkraft. Det skriver Politiken på baggrund af en ny Megafon-måling, som har undersøgt danskernes holdning til atomkraft.
Læs også: Atomkraft? Ja tak
Nu ønsker et flertal af danskerne atomkraft på dansk jord
I den nye rundspørge, der blev gennemført blandt 1 005 personer i perioden 25. til 30. august 2022, svarer 46 procent, at de ville stemme ja til atomkraft i Danmark, hvis der var folkeafstemning i morgen. 39 procent ville stemme nej.
Til sammenligning ville kun 36 procent stemme ja, mens 40 procent ville stemme nej, da samme undersøgelse blev foretaget i slutningen af marts. Går vi endnu længere tilbage til 2016, var kun 17 procent af danskerne tilhængere af atomkraft, mens 66 var imod teknologien.
Undersøgelsen er lavet for TV 2 Nyhederne og Politiken og er betalt af Seaborg Technologies – en dansk virksomhed, der udvikler en saltsmeltereaktor. Spørgsmålene er dog ordret de samme som ved tidligere Megafon-undersøgelser om atomkraft, skriver Politiken.
Spørger man Lars Kjerulf Petersen, der er seniorforsker ved Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet, skal årsagen til holdningsskiftet blandt danskerne ikke findes i klimakrisen, men derimod privatøkonomien, der bliver presset af de seneste måneders energikrise:
”Klimakrisen bliver mere og mere akut og åbenbar. I 30 år har vi dog ikke rigtig ønsket at tage den alvorligt. Men med Ruslands angrebskrig i Ukraine er den sorte energi pludselig også blevet dyr. Så kommer det direkte ind i folks hverdag, og det er det, vi ser effekten af her,” siger han til Politiken.
Læs også: Elbiler – alt om teknologien, der skal sikre den grønne omstilling
Størst opbakning til atomkraft hos unge
Den nye Megafon-undersøgelse afslører også, at det er unge, der er mest tilbøjelige til at bakke op om atomkraft i Danmark. 52 procent af de 20-29-årige går ind for atomkraft, mens kun 24 procent er imod teknologien. Hos de 30-39-årige er det ligeledes 52 procent, der vil stemme ja til teknologien, mens lidt flere er imod.
I de ældre aldersgrupper er der fortsat et flertal, som er imod atomkraft, viser undersøgelsen.
Selv om de sidste atomkraftværker – de tre forsøgsreaktorer på det tidligere Forsøgsstation Risø – lukkede i 2000, fik Danmark ifølge Energinets seneste miljødeklaration stadig 2,1 procent af landets strøm fra atomkraftværker. Det skyldes, at vi importerer strøm fra Sverige, som bruger atomkraft.