Chefer kalder medarbejdere tilbage på kontoret – men arbejder selv hjemme
Mange medarbejdere oplever, at ledelsen ønsker medarbejderne tilbage på de fysiske kontorer efter at have arbejdet hjemmefra under coronanedlukninger. Det kniber for cheferne med at selv at finde vej tilbage til kontoret. Det viser undersøgelsen Future Forum Pulse fra nonprofitorganisationen Future Forum.
Ifølge undersøgelsen, hvor 10 818 vidensarbejdere fra USA, Australien, Frankrig, Tyskland, Japan og Storbritannien er blevet adspurgt i perioden 27. januar til 21. februar 2022, gælder den politik, som mange chefer pådutter den almene medarbejdere, ikke for selvsamme ledelse.
I de undersøgte lande er det 35 procent af de ikke-ledende medarbejdere, der nu arbejder på virksomhedens kontor fem dage om ugen. For ledende medarbejdere – de såkaldte C-level-medarbejdere – kan kun 19 procent sige det samme.
Læs også: Hjemmekontoret er kommet for at blive: Her er fordele og ulemper
Se også: Skal en virksomhed have hovednummer?
Stigende ulighed mellem medarbejdere og ledelse
Uligheden mellem den almene medarbejder og direktøren, vicedirektøren, driftschefen og øvrige ledende medarbejdere er kun vokset, viser undersøgelsen. Den almene medarbejder er dobbelt så tilbøjelig end ledelsen til at arbejde alle fem dage på kontoret, og siden undersøgelsen begyndte i juni 2020, har der aldrig været flere medarbejdere tilbage på arbejdspladserne.
Til sammenligning var almene medarbejdere kun 1,3 gange så tilbøjelige end ledelsen til at arbejde fuld tid på kontoret i fjerde kvartal 2021.
Forskellen tyder på en dobbeltmoral hos mange ledelser – noget der har været særligt udbredt hos de store techvirksomheder som det Alphabet-ejede Google. It-giganten har kaldt medarbejderne tilbage for at styrke det personlige samarbejde og kendskab til nyansatte medarbejdere, mens ledelsen altså har været undtaget for samme regler.
Læs også: Techgiganternes medarbejdere bringes modvilligt tilbage fra hjemmekontoret
Manglende fleksibilitet skaber mistrivsel
Undersøgelsen viser, at krav om at arbejde på kontoret går ud over medarbejdernes trivsel. De medarbejdere, der udelukkende arbejder på virksomhedens kontor, er langt mindre tilfreds med balancen mellem arbejdsliv og privatliv end dem, der har en hybrid arbejdsplads og særligt dem, der udelukkende arbejder fra hjemmekontoret. Der er også observeret langt mere stress hos de medarbejdere, der arbejder på kontoret frem for dem, der arbejder hjemmefra.
Den manglende fleksibilitet kan vise sig at bagslag for ledelserne. De medarbejdere, som udviser utilfredshed med deres nuværende niveau af fleksibilitet, er nemlig tre gange så tilbøjelige til at kigge efter en ny arbejdsplads i det kommende år sammenlignet med dem, der er tilfredse med fleksibiliteten på arbejdspladsen.
“Ledere skal gå væk fra at diktere dage på kontoret og stramme 9 til 5-skemaer og i stedet fokusere på at tilpasse deres teams til et fælles formål og gå foran med et godt eksempel. Hvis du giver dine teams fleksibilitet til at arbejde, hvor og hvornår det passer dem bedst, vil det føre til bedre forretningsresultater og gladere medarbejdere,” siger Brian Elliott, leder af Future Forum.
Læs også: Nyheder om arbejdsplads og hjemmekontor