Mere hjemmearbejde fører til stigning i cyberkriminalitet

Udbredelsen af mobile enheder på hjemmekontoret gør virksomheder mere sårbare over for cyberkriminalitet, viser ny undersøgelse.

Mere hjemmearbejde fører til stigning i cyberkriminalitet

Flere og flere arbejder hjemmefra, og efterhånden som det bliver en fortsat mere almindelig måde at gennemføre kontorarbejde på, øges risikoen for cyberkriminalitet også. Det skyldes, at der arbejdes på flere tider af døgnet, fra flere lokationer og ved brug af flere enheder, lyder det i den nye 2022-udgave af rapporten Verizon Mobile Security Index (MSI), som det amerikanske teleselskab Verizon står bag.

Læs også: Hjemmekontoret er kommet for at blive: Her er fordele og ulemper

22 procent stigning i cyberangreb med mobilenheder involveret

Ifølge rapporten er der i løbet af det seneste år sket en stigning i antallet af cyberangreb, hvor en mobil eller IoT-enhed var involveret, på 22 procent.

“For virksomheder – uanset branche, størrelse eller geografisk placering – er nedetid ensbetydende med, at penge tabes. Når data kompromitteres, går det ud over tilliden til virksomheden, og den slags situationer, selvom de ikke er uoverstigelige, kan være svære at komme tilbage fra. Virksomheder skal afsætte tid og budget til deres sikkerhedsarkitektur, især når det gælder sikkerheden på eksterne enheder. Ellers gør de sig selv sårbare over for cyber-trusler,” siger Sampath Sowmyanarayan, der er direktør i Verizon Business.

Læs også: Techgiganternes medarbejdere bringes modvilligt tilbage fra hjemmekontoret

Manglende politikker for brug af enheder og offentlig Wi-Fi

En af årsagerne til stigningen i antallet af cyberkriminalitet er ifølge rapporten virksomheders manglende politikker for brug af mobile enheder og offentlige Wi-Fi-netværk.

79 procent af de adspurgte i undersøgelsen oplever, at de seneste ændringer i arbejdspraksis har påvirket deres organisationers cybersikkerhed negativt. Den viser også, at 85 procent af organisationerne tillader medarbejderne at bruge en Wi-Fi-forbindelse og mobile hotspot hjemmefra, og at der ikke er nogen retningslinjer for brugen af disse. 68 procent af organisationerne har heller ingen politik for brug af offentlige Wi-Fi-netværk – noget der kan være en nem vej for it-kriminelle ind i virksomheders ellers sikre netværk.

Ifølge en analyse fra Dansk Industri har coronakrisen medført, at 100 000 flere danskere arbejder hjemmefra, så det samlede tal nu ligger på cirka 200 000 danskere.

Se også: Nyheder om arbejdsplads og hjemmekontor