Dansk atom-startup vil lagre vedvarende energi i smeltet salt
Seaborg Technologies er en relativt ung dansk virksomhed, der har store visioner om at nytænke området inden for atomreaktorer med en smeltet salt-reaktor. Teknologien skulle ikke kun være sikrere, men også billigere.
Under processen med at udvikle en smeltet salt-reaktor har Seaborg opdaget en ny anvendelse af det smeltede salt. Seaborg har nemlig fundet en måde, som gør det smeltede saltet velegnet til at opbevare overskydende strøm fra vedvarende energikilder.
Derfor har stifterne af Seaborg Technologies oprettet søsterselskabet Hyme, som skal arbejde med at realisere visionen om at lagre overskydende energi fra vedvarende energikilder i smeltet salt.
Det er Seaborg-medstifteren Ask Løvschall-Jensen, der er direktør i det nye firma, og til at komme i gang har Hyme fået en investering på 79 millioner kroner fra Seaborgs nuværende investorer, som tæller blandt andre den danske Bestseller-milliarder Anders Holch Povlsen gennem investeringsselskabet Heartland A/S.
Læs også: Dansk teknologi: Her er de største danske techvirksomheder
Lagrer strøm i smeltet salt med natriumhydroxid
Normalt er smeltet salt bedst egnet til at lagre varme frem for strøm, men det har Seaborg – nu Hyme – tilsyneladende fundet en løsning på.
Virksomheden har fundet en bedre måde at opbevare smeltet salt på ved at bruge natriumhydroxid – også kendt som kaustisk soda, ætsnatron eller natronlud. Hydroxider kan indeholde mere varme per saltenhed, hvilket gør løsningen mere effektiv og reducerer mængden af salt. Løsningen estimeres til at være 90 procent billigere end de salte, der i dag bruges til lagring af strøm.
“Vi kan mere end halvere omkostningerne ved termisk energilagring på én gang. Og det giver os mulighed for at nå et stadie, hvor vi mener, at vi kan være konkurrencedygtig uden støtte,” siger Ask Emil Løvschall-Jensen, der er medstifter af Seaborg, til mediet Sifted.
Begrænser korrosion med ny teknologi
Salt er korrosivt og slider på de stålrør og tanke, som det opbevares og transporteres i – en proces der kun fremskyndes af, at det opvarmes til mange hundrede grader. Men også korrosionen har Hyme fundet en løsning på at håndtere.
Seaborg har udviklet en ny form for kemistyring, der begrænser korrosionen af strukturelle materialer, når de kommer i kontakt med det smeltede salt. Oplysningerne er endnu sparsomme, da måden, hvorpå Seaborg begrænser korrosionen, er hele hemmeligheden bag det nye selskab.
Billig lagring af strøm i op til 14 dage
Ifølge Seaborg er metoden ikke blot væsentligt billigere end tidligere salt-løsninger. Selskabet oplyser til Bloomberg, at man vil kunne lagre energi i det smeltede salt til en pris på omkring 130 kroner per kilowatttime, hvilket er mange gange lavere, end hvad det koster at lagre energi i lithium-ion-batterier. Samtidig kan strømmen lagres i helt op til 14 dage.
Dermed løses det store problem ved vedvarende energikilder, som ofte genererer strøm om natten, hvor der ikke er efterspørgsel på det. I stedet for at gå til spilde kan strømmen lagres, indtil der er behov for det i dagstimerne. Det vil samtidig mindske behovet for at fyre op for kulkraftværker og andre fossile brændsler.
Ask Løvschall-Jensen forklarer desuden, at man vil være i stand til at forsyne hele Italiens befolkning med varme og strøm i 10 timer, hvis man fylder det, der svarer til Colosseum i Rom med 700 grader smeltet salt.
Forventes klar allerede inden for tre år
Fordi Hyme trækker på alle de erfaringer, man har gjort sig med smeltet salt i Seaborg Technologies, arbejder virksomheden også med en temmelig kort tidshorisont taget i betragtning, at det er en startup.
Allerede om 18 måneder forventer Hyme at kunne demonstrere sin løsning, og inden for tre år håber man på at have bygget den første kommercielle løsning, som er klar til brug.
Og det er nødvendigt at arbejde hurtigt, for Lise Kaae, der er direktør i Heartland – en af Hymes investorer – forventer, at energiforbruget stiger i de kommende år. Hun mener derfor, at lagring af energi i et termisk batteri som dette kan være en af løsningerne på at lagre energi fra vedvarende energikilder.
Se også: Nyheder om dansk teknologi