Google-forslag er ”den største trussel mod det åbne internet”

Google vil med API’et Web Environment Integrity vurdere, om brugeres browsere er til at stole på. Tiltaget er en trussel mod det åbne internet, lyder kritikken.

Google-forslag er ”den største trussel mod det åbne internet”

It-giganten Google udvikler og tester et nyt API kaldet Web Environment Integrity (WEI), som har fået hård modtagelse i it-branchen, allerede længe inden det er lanceret.

Læs også: Hvem er de største it-giganter – og hvad laver de?

Google vil vide, hvem der sidder bag skærmen

Web Environment Integrity er et API, som kan anvendes af hjemmesider til at tjekke og verificere, at en forespørgsel fra en webbrowser er pålidelig. I en forklarende tekst på udviklingsplatformen Github, hvor koden til API’et er offentliggjort, uddyber Google formålet med teknologien:

“Brugere er ofte afhængige af, at hjemmesider har tillid til det klientmiljø (browseren, red.), de afvikles i. Denne tillid kan forudsætte, at klientmiljøet er ærligt om visse aspekter af sig selv, holder brugerdata og intellektuel ejendom sikker og er gennemsigtig med hensyn til, om det bruges af et menneske eller ej.”

Med Web Environment Integrity vil Google altså lære mere om personen på den anden side af webbrowseren. Selskabet vil sikre, at man ikke er en robot, og at browseren ikke er blevet manipuleret på en uautoriseret måde.

Læs også: Big tech har tabt mod EU, allerede inden ny konkurrencelov er vedtaget

Google: Ingen onde intentioner

Web Environment Integrity vil ifølge Google være brugbart for annoncører, som bedre kan tælle annoncevisninger. API’et kan også stoppe bots på sociale medier, håndhæve intellektuelle ejendomsrettigheder, stoppe snyd i online spil og gøre finansielle transaktioner mere sikre.

Teknologien henter inspiration fra lignende løsninger til smartphones. Apple har App Attest, mens Google har Play Integrity API (tidligere SafetyNet), som lader apps registrere, om en enhed er rooted (har fuld systemadgang). Tanken er dermed, at hjemmesider kan verificere en anmodning om at tilgå webserveren, inden data indlæses. Verificeres man, kan man tilgå hjemmesiden.

Googles udviklere oplyser på Github, at man ingen onde intentioner har med forslaget. Selskabet oplyser, at man ikke ønsker at ”forstyrre browserfunktionalitet, herunder plugins og udvidelser.” Her henvises der til, at man ikke ønsker at sætte en stopper for adblockere, selv om projektet oplyser bedre understøttelse af annoncering som en af målene med teknologien.

Google har allerede planer om at gøre livet surt for adblockere med Manifest V3, som er et nyt API for, hvordan browserudvidelser kan modificere hjemmesideindhold.

Læs også: Google står over for to gigantiske milliardbøder

Bred modstand mod Web Environment Integrity

Forslaget er blevet mødt med bred skepsis. Web Environment Integrity kritiseres for at være et forsøg på at beskytte Googles førende position på markedet for søgemaskiner og browsere, som i sidste ende er midler til at sælge annoncer. Med den nye teknologi kan Google sælge endnu flere annoncer gennem sine platforme, lyder kritikken.

En af de nyere, men relativt populære webbrowsere, er Vivaldi. Skaberen af browseren Julien Picalausa kalder den foreslåede løsning ”helt forfærdelig” og sidestiller den med DRM til hjemmesider. DRM er en teknologi, der bruges til at sikre lovlig adgang til digitalt indhold.

“Hvis en enhed har magten til at beslutte, hvilke browsere der er tillid til, og hvilke der ikke er, er der simpelthen ingen garanti for, at de vil stole på en given browser. Enhver ny browser vil som standard ikke blive betroet, før de på en eller anden måde har demonstreret, at de er troværdige, efter attesternes skøn. Desuden vil alle, der anvender ældre software, hvor denne specifikation ikke understøttes, i sidste ende blive udelukket fra internettet,” siger Julien Picalausa.

Også hos Mozilla, der står bag open source-browseren Firefox, er kritikken massiv:

“Mozilla er imod dette forslag, fordi det er i modstrid med vores principper og vision for internettet,” siger Brian Grinstead, der er chefudvikler hos Mozilla, og tilføjer:

”At opdage svindel og ugyldig trafik er et udfordrende problem, som vi er interesserede i at hjælpe med at løse. Men dette forslag forklarer ikke, hvordan det vil gøre praktiske fremskridt i de nævnte brugsscenarier, og der er klare ulemper ved at vedtage det.”

Læs også: Ny dataforordning: Skal sikre retfærdig datadrevet økonomi

Det største angreb på det åbne internet

De kritiske røster i techverdenen vil ingen ende tage:

Direktør i Epic Games Tim Sweeney skriver i et tweet: “Som en stor overskrift engang sagde: ‘Alt ved det her stinker.'”

Jay Freeman, der står bag iOS-appbutikken Cydia til iPhones og iPads, der er blevet ”jailbreaket”, siger til The Register:

”Det ville være et af de største angreb på ikke bare det åbne internet, men også på den grundlæggende frihed til at køre en computer til generelle formål, vi hidtil har set.

Nicolas Fredriksen, der er teleanalytiker på 24tech, stiller sig også kritisk over for forslaget:

”De store techgiganter som Google tager et strammere og strammere kvælertag om forbrugerne. EU-Kommissionen slår i ny og næ ned på techgiganternes konkurrencebegrænsende adfærd, men formår ikke at slå ned på tendensen, at techgiganterne slipper af sted med at stramme grebet om forbrugere og cementere deres enorme markedsandele. Hvis Web Environment Integrity bliver en realitet, øger det kun Googles monopolstatus yderligere,” siger han.

Læs også: Nyheder om international tech