Instagram og Facebook vil skjule mere skadeligt indhold for teenagere

Meta, der står bag de to sociale medier, oplever øget pres fra myndigheder for at beskytte børn og unge mod følsomt indhold.

Instagram og Facebook vil skjule mere skadeligt indhold for teenagere

Der har i mange år været rejst kritik at Meta for ikke at passe ordentligt på unge og teenageres velbefindende, når de bruger selskabets sociale medier, Facebook og Instagram.

Kritikken haglede særligt ned over Meta, da whistlebloweren Frances Haugen i 2021 afslørede, at Meta var klar over, at Instagram kunne skade børn.

En anden whistleblower, Arturo Béjar, afslørede i november over for Wall Street Journal, at han forgæves forsøgte at gøre Metas ledelse opmærksom på omfanget af de skadelige virkninger, som de sociale medier kunne have på teenagere.

Læs også: 41 stater sagsøger Meta – gør børn afhængige af Facebook og Instagram

Mere restriktive indstillinger for teenagere

Nu reagerer Meta dog endelig på den mangeårige kritik. I et blogindlæg annoncerer techgiganten en række initiativer, der skal beskytte teenagere på Instagram og Facebook bedre end hidtil.

Ifølge Meta vil man nu begynde at skjule mere følsomt indhold for teenagere på både Facebook og Instagram.

Tiltaget vil gøre det sværere for teenagere at støde på følsomt indhold som selvmord, selvskade og spiseforstyrrelser, når de søger eller udforsker opslag på Instagram. Samtidig viser Instagram også gode råd til hjælp, hvis brugere søger på eksempelvis ”selvskade” eller ”bulimi”.

Ændringen betyder, at alle teenageres konti som standard have de mest restriktive indstillinger for indhold på Facebook og Instagram. En række søgebegreber vil samtidig også være begrænset på Instagram, lyder det.

Hvis en teenager følger en person eller profil, der deler følsomt indhold, vil disse opslag ikke blive vist for vedkommende.

”Vi ønsker, at teenagere skal have sikre, alderssvarende oplevelser på vores apps. Vi har udviklet mere end 30 værktøjer og ressourcer til at støtte teenagere og deres forældre, og vi har brugt mere end et årti på at udvikle politikker og teknologi til at håndtere indhold, der bryder vores regler eller kan opfattes som følsomt,” oplyser Meta i blogindlægget.

Ændringer bliver rullet ud hen over de kommende uger, oplyser Meta.

Læs også: Fejl i Facebook-algoritme spredte misinformation frem for at bremse det

Under pres fra både EU og USA

Oven på de alvorlige afsløringer har Meta været i både EU og USA’s søgelys, fordi selskabets sociale medier beskyldes for at være vanedannende og være med til at skabe en mental sundhedskrise hos unge.

I EU har Europa-Kommissionen anmodet om oplysninger fra Meta om, hvordan selskabet beskytter børn mod ulovligt og skadeligt indhold.

I USA sagsøgte generaladvokater fra 33 amerikanske delstater Meta i oktober for at vildlede offentligheden om farerne ved sine platforme.

Sidstnævnte skete, efter Arturo Béjar stod frem med sine vidneudsagn om, at Meta var klar over udfordringerne på sine sociale medier, men ikke reagerede på dem.

Læs også: Hver femte teenager bruger YouTube og TikTok “næsten konstant”