Fejl i Facebook-algoritme spredte misinformation frem for at bremse det

En fejl i en algoritme fik spredning af opslag, der indeholdt nøgenhed, vold og misinformation, til at stige med op til 30 procent i seks måneder frem for at blive bremset.

Fejl i Facebook-algoritme spredte misinformation frem for at bremse det

Meta – selskabet bag Facebook og Instagram – har i flere år været i vælten for ikke at gøre nok for at bekæmpe spredningen af misinformation eller fake news.

Og nu er den så gal igen, for mediet The Verge er kommet i besiddelse af en intern rapport fra Facebook, der afslører, at Facebooks håndtering af indhold, der grænser til at bryde det sociale mediers regler, i seks måneder er blevet håndteret stik modsat hvad der var intentionen.

Læs også: Hvad er fake news og deepfakes? Sådan spotter du falske nyheder

Visninger af opslag med misinformation steg med op til 30 procent

For at (forsøge at) moderere de mange opslag, der hvert eneste sekund deles på Facebook, benytter det sociale medie en algoritme. I oktober sidste år opdagede ingeniører hos Facebook, at en bølge af misinformation begyndte at strømme gennem Facebooks nyhedsfeed. Algoritmen er ellers designet til at bremse opslag fra profiler, der af Facebooks faktatjekkere såsom danske TjekDet gentagende er vurderet til at overtræde Facebooks retningslinjer.

Men alligevel skete det stik modsatte indtil den 11. marts, hvor en fejl i algoritmen blev rettet. Fejlen betød, at opslagene fra de profiler, der gentagende ganske havde delt indhold, som uafhængige faktatjekkere havde vurderet som falsk, i stedet var blevet eksponeret for endnu flere brugere end normalt. Det globale antal visninger af opslagene steg op mod 30 procent, lyder det i den interne rapport.

Fejlen førte ikke kun til spredning af opslag, som faktatjekkere havde gjort opmærksom på. Facebooks systemer undlod også at slå ned på indhold, der indeholdt nøgenhed, vold og indhold fra russiske statsejede medier, selv om Facebook ellers for nylig meldte ud, at det sociale medie ikke længere ville anbefale links til medierne RT og Sputnik.

Facebook bekræfter hændelsen

Over for The Verge bekræfter Joe Osborne, talsperson for Facebook, hændelsen. Han forklarer, at Facebook “opdagede uoverensstemmelser i nedprioriteringen (af opslag, red.) ved fem separate lejligheder, som hænger sammen med små, midlertidige stigninger i interne målinger.”

Ifølge Facebooks blev fejlen i alogitmen allerede introduceret tilbage i 2019, men det var ikke før oktober 2020, at den førte til en mærkbar ændring i modereringen af opslagene.

Den ene dårlige sag efter den anden

Afsløringen af undersøgelsen er endnu en streg i regningen for Facebook, som det seneste år har været ramt af en række uheldige sager. Whistebloweren Frances Haugen afslørede sidste år titusinder af interne dokumenter, som blandt andet viste, at Facebook var klar over, at det sociale medie har en skadelig virkning på blandt andet unge.

Myndigheder både i USA og Europa kigger i disse år også Facebook efter i sømmene. Senest har den danske regering offentliggjort et udspil til et lovforslag, der skal stille større krav til de sociale medier om at fjerne ulovligt indhold inden for 24 timer.

For første gang nogensinde oplevede Facebook for nylig også et fald i antallet af brugere. Direktør Mark Zuckerberg tror dog på, at redningen kan blive det såkaldte metavers.

Læs også: Nyheder om fake news