Et flertal af danskerne ønsker nu atomkraft i Danmark

Ny Megafon-måling viser, at et flertal af danskere nu ønsker atomkraft på dansk jord. De seneste måneders energikrise har rykket ved danskernes holdning, mener ekspert.

Et flertal af danskerne ønsker nu atomkraft i Danmark

Krig i Ukraine, energikrise og høje elpriser har rykket ved danskernes holdning til atomkraft. Det skriver Politiken på baggrund af en ny Megafon-måling, som har undersøgt danskernes holdning til atomkraft.

Læs også: Atomkraft? Ja tak

Nu ønsker et flertal af danskerne atomkraft på dansk jord

I den nye rundspørge, der blev gennemført blandt 1 005 personer i perioden 25. til 30. august 2022, svarer 46 procent, at de ville stemme ja til atomkraft i Danmark, hvis der var folkeafstemning i morgen. 39 procent ville stemme nej.

Til sammenligning ville kun 36 procent stemme ja, mens 40 procent ville stemme nej, da samme undersøgelse blev foretaget i slutningen af marts. Går vi endnu længere tilbage til 2016, var kun 17 procent af danskerne tilhængere af atomkraft, mens 66 var imod teknologien.

Foto: 24tech.dk

Undersøgelsen er lavet for TV 2 Nyhederne og Politiken og er betalt af Seaborg Technologies – en dansk virksomhed, der udvikler en saltsmeltereaktor. Spørgsmålene er dog ordret de samme som ved tidligere Megafon-undersøgelser om atomkraft, skriver Politiken.

Spørger man Lars Kjerulf Petersen, der er seniorforsker ved Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet, skal årsagen til holdningsskiftet blandt danskerne ikke findes i klimakrisen, men derimod privatøkonomien, der bliver presset af de seneste måneders energikrise:

”Klimakrisen bliver mere og mere akut og åbenbar. I 30 år har vi dog ikke rigtig ønsket at tage den alvorligt. Men med Ruslands angrebskrig i Ukraine er den sorte energi pludselig også blevet dyr. Så kommer det direkte ind i folks hverdag, og det er det, vi ser effekten af her,” siger han til Politiken.

Læs også: Elbiler – alt om teknologien, der skal sikre den grønne omstilling

Størst opbakning til atomkraft hos unge

Den nye Megafon-undersøgelse afslører også, at det er unge, der er mest tilbøjelige til at bakke op om atomkraft i Danmark. 52 procent af de 20-29-årige går ind for atomkraft, mens kun 24 procent er imod teknologien. Hos de 30-39-årige er det ligeledes 52 procent, der vil stemme ja til teknologien, mens lidt flere er imod.

I de ældre aldersgrupper er der fortsat et flertal, som er imod atomkraft, viser undersøgelsen.

Selv om de sidste atomkraftværker – de tre forsøgsreaktorer på det tidligere Forsøgsstation Risø – lukkede i 2000, fik Danmark ifølge Energinets seneste miljødeklaration stadig 2,1 procent af landets strøm fra atomkraftværker. Det skyldes, at vi importerer strøm fra Sverige, som bruger atomkraft.

Læs også: Nyheder om elbiler og selvkørende teknologi