Privat virksomhed opnår stort gennembrud inden for kernefusion
Atomkraftværker gør i dag brug af en såkaldt fissionsreaktion, hvor radioaktive atomkerner spaltes ved hjælp af neutroner, hvorefter energien frigøres i atomkernen.
Der arbejdes dog ikke kun med kernefission, som i dag anvendes i atomkraftværker. Kernefusion er et fænomen, der længe også har været forsket meget i. Blandt dem der gør det er den private britiske virksomhed Tokamak Energy.
Læs også: Atomkraft? Ja tak
Verdens første privatfiansierede fusionsreaktor opnår stor milepæl
Firmaet, der blev grundlagt i 2009, har udviklet flere udgaver af en såkaldt tokamak. Det er en reaktortype, der opvarmer to former for brintatomer (deuterium og tritium) i et vakuum, indtil de omdannes til plasma. Med tilstrækkelig varme og vakuum gennemgår plasmaet en fusionsproces, der ligner den, der finder sted midt i en stjerne, og som frigiver store mængder af energi.
Tidligere på måneden opnåede Tokamak Energy en kæmpe milepæl. Det lykkedes den 150 store mand virksomhed at opnå en temperatur i reaktoren på 100 millioner grader Celcius. Til sammenligning opnåede virksomheden ”kun” en temperatur på 15 millioner grader i 2018. Milepælen er særlig, fordi de 100 millioner grader er den temperatur, der er nødvendig for at kunne kommercialisere fusionsenergi.
Virksomhedens tokamak kaldet ST-40 er dog ikke den første tokamak, der når denne temperaturgrænse på 100 millioner grader. Tokamakken Princeton Large Torus nåede samme milepæl tilbage i 1978, men ST-40 til gengæld den første, der opnår den med en kugleformet, privatfinansieret tokamak.
Læs også: Kan atomkraft løse klimaproblemerne? Måske
Vil opføre billige fusionskraftværker i 2030’erne
Tokamak Energy skiller sig ud ved at have et relativt lavt budget sammenlignet med statsejede atomkraftprojekter. På de fem år, hvor ST-40 har været under udvikling, er der ”kun” brugt omkring 450 millioner kroner på reaktoren.
“Vi er stolte over at have opnået dette gennembrud, som bringer os et skridt nærmere på at forsyne verden med en ny, sikker og kulstoffri energikilde. I kombination med HTS-magneter (superledende magneter, red.) udgør kugleformede tokamakker den optimale vej til at opnå ren og billig kommerciel fusionsenergi. Vores næste anordning vil for første gang kombinere disse to verdensførende teknologier og er central for vores mission om at levere billig energi med kompakte fusionsmoduler,” oplyser selskabet i en pressemeddelelse.
Tokamak Energy håber på at kunne opføre det første fusionskraftværk i løbet af 2030’erne.
Læs også: Nyheder om klima og grøn teknologi