Google-konkurrenten DuckDuckGo klar med AI-genererede søgeresultater

Når du søger på internettet via søgemaskinen DuckDuckGo, vil du nu begynde at få sammenfattede svar på spørgsmål, der er genereret af en OpenAI-sprogmodel.

Google-konkurrenten DuckDuckGo klar med AI-genererede søgeresultater

Inden for den seneste måneds tid er de to ord søgemaskiner og sprogmodeller nærmest blevet synonyme med hinanden. Først introducerede Microsoft, at søgemaskinen Bing ville blive kraftigt forbedret med AI-teknologi fra OpenAI.

Nærmest samtidig annoncerede Google, at sin søgemaskine på samme måde ville få chatbot-teknologi indbygget.

Læs også: Hvad er kunstig intelligens? Sådan ser fremtiden med AI ud

DuckDuckGo er seneste søgemaskine til at bruge AI

Nu er endnu en spiller inden for søgemaskiner, DuckDuckGo, klar til at tage AI til sig. DuckDuckGo, som adskiller sig fra Google og Bing ved at have fokus på privatliv, har en lidt anden tilgang til AI end konkurrenterne.

Hvor Bing og Google går all-in og lader deres respektive sprogmodeller svare på alt mellem himmel og jord – med forbehold for de mange fejl og mangler, det medfører – går DuckDuckGo mere forsigtigt til værks.

Sammenfatter indhold fra Wikipedia

DuckDuckGos AI-løsning hedder DuckAssist og er et nyt værktøj i den engelske udgave af søgemaskinen, som automatisk sammenfatter svar på spørgsmål ud fra indhold på Wikipedia og lignende sider som Britannica. DuckAssist dukker automatisk op, når søgemaskinen vurderer, at den kan sammenstrikke et simpelt og korrekt svar på et spørgsmål, som brugeren stiller i søgemaskinen.

Ifølge DuckDuckGo egner funktionen sig i sit nuværende stadie kun til at svare på relativt ligetil spørgsmål såsom “hvad er et søgemaskineindeks?” frem for mere subjektive spørgsmål som “hvad er den bedste søgemaskine?”.

DuckDuckGos algoritme anvender et arkiv fra Wikipedia, der er få uger gammelt, og meget aktuelle emner kan sprogmodellen derfor ikke svare på – men det vil den klassiske udgave af søgemaskinen fortsat kunne.

Det er teknologi fra OpenAI og Anthropic, som driver den kunstige intelligens, der sammenfatter indholdet fra eksempelvis Wikipedia til letfordøjelige svar. OpenAI er virksomheden, der står bag den hypede ChatGPT-chatbot, og som også leverer teknologien bag sprogmodellen i Bing Chat.

I første omgang er DuckDuckGos sprogmodel kun tilgængelig på engelsk og ved brug af søgemaskinen via Android- eller iPhone-appen eller via browserudvidelsen til enten Chrome, Firefox eller Safari. Hvis alt går vel, udvides udrulningen.

I det globale søgemaskinelandskab er DuckDuckGo en lille spiller med en markedsandel på cirka 0,83 procent. Den bagvedliggende teknologi får DuckDuckGo fra Bing, hvis markedsandel er på 8,85 procent.

Læs også: Nyheder om kunstig intelligens