Bard er Googles svar på OpenAI’s ChatGPT

Google vil tage konkurrencen op med OpenAI, som Microsoft har investeret milliarder af kroner i. Chatbotten Bard vil være at finde i Googles søgemaskine om få uger.

Bard er Googles svar på OpenAI’s ChatGPT

Google er snart klar med sin konkurrerende løsning til den meget omtalte chatbot, ChatGPT. Det oplyser it-gigantens direktør, Sundar Pichai, i en pressemeddelelse.

Løsningen er baseret på Googles sprogmodel, LaMDA, som blev introduceret tilbage i 2021, men som Google har holdt tilbage fra offentligheden. Den hastige popularitet, som ChatGPT har opnået, har dog fået Google til at gå i højeste beredskab og sætte alle pengene på en hurtig lancering af en tilsvarende løsning. Den har nu fået navnet Bard.

”Snart vil du se AI-drevne funktioner i Søgning, der samler komplekse oplysninger og flere perspektiver til letfordøjelige formater, så du hurtigt kan forstå det store billede og lære mere fra internettet: uanset om det er at søge efter yderligere perspektiver såsom blogs fra folk, der både spiller klaver og guitar, eller at gå dybere ind i et relateret emne såsom trin til at komme i gang som nybegynder,” lyder det fra Sundar Pichai.

Læs også: Hvem er de største it-giganter – og hvad laver de?

Supplement til eksisterende søgeresultater

En af Googles udfordringer ved brugen af samme sprogmodel, som ChatGPT bruger, er, at teknologien modarbejder Googles annonceforretning. Google tjener penge på, at brugere klikker på annoncer i søgeresultaterne. Hvis en sprogmodel blot kan sammenfatte alle søgersultaterne til en letfordøjelig tekst, undergraver det annonceforretningen.

Derfor vil man umiddelbart heller ikke se sprogmodellen anvendt i samtlige søgeresultater, hvor der er simple og klare svar på søgeresultaterne. I stedet ser Bard ud til at blive anvendt som supplement til de mere komplicerede spørgsmål, hvor der ikke er noget simpelt og klart svar. Her vil Bard komme med et svar, der afspejler forskellige holdninger eller svar på et spørgsmål.

Microsoft og OpenAI reagerer på nyheden

Det er formentlig ikke tilfældigt, at Google har valgt at offentliggøre Bard lige nu. Microsoft, som har investeret omkring 10 milliarder dollar i OpenAI, holder nemlig en event tirsdag aften klokken 20:00. Det er udelukkende Bing, der er på dagsordenen.

Her vil Microsoft formentlig annoncere, at ChatGPT – formentlig baseret på den nyere GPT-4-teknologi – finder vej i søgemaskinen Bing. Dermed spås Google for første gang for alvor at blive truet på sin egen banehalvdel.

Læs også: ChatGPT består eksamener på stribe – se dem alle her

ChatGPT har opnået enorm succes på ingen tid

OpenAI har i en årrække lanceret AI-produkter såsom DALL-E, GPT-3 og senest ChatGPT. Alle produktlanceringer har trukket overskrifter, men særligt sidstnævnte har imponeret.

Tjenesten, som kan tilgås af alle og enhver, har slået rekord og står noteret for at have skaffet 100 millioner aktive månedlige brugere blot to måneder efter sin lancering. Det er aldrig set hurtigere. Det er mange gange hurtigere end sociale medier som TikTok og Instagram.

Den enorme popularitet, som ChatGPT på rekordtid har opnået, fik Google til at gå i højeste beredskab for at stå klar med en konkurrerende løsning hurtigst muligt – og det blev altså Bard. ChatGPT er baseret på deep learning-modellen Transformer, som er udviklet hos og introduceret af netop Google i 2017. Samme teknologi anvendes i LaMDA, som Bard bygger på.

Læs også: Nyheder om international tech