Slut med at finde cachelagrede søgeresultater i Google

En ældgammel funktion i Googles søgemaskine har måttet lade livet: Google Cache, som har gemt arkiver af søgeresultater, er blevet fjernet fra søgemaskinen.

Slut med at finde cachelagrede søgeresultater i Google

I hvad der føles som evigheder har Googles søgemaskine haft en smart funktion, der gjorde det muligt for brugere at tilgå en cachelagret udgave af de fleste hjemmesider, som søgemaskinen har indekseret.

Den cachelagrede udgave er nyttig, hvis en hjemmeside er nede, eller hvis man ønsker at se noget indhold, som er blevet fjernet fra hjemmesiden, siden den blev sidst indekseret.

Læs også: Googles søgeresultater er blevet dårligere – fyldt med SEO-spam

Google fjerner gammel funktion i sin søgemaskine

Men Cache-funktionen i Googles søgemaskine er nu blevet fjernet. Tilbage i december gjorde en bruger på X opmærksom på, at Google havde fjernet muligheden for at tilgå cachelagrede udgaver af søgeresultater.

Først den 1. februar kunne Danny Sullivan fra Google, der er offentlig kontaktperson for selskabets søgemaskine, bekræfte ændringen på det sociale medie X.

I opslaget skriver han blandt andet:

”Ja, den (funktionen, red.) er blevet fjernet. Jeg ved det – det er trist. Jeg er også ked af det. Det er en af vores ældste funktioner. Men den var beregnet til at hjælpe folk med at få adgang til sider, da man dengang ofte ikke kunne regne med, at en side blev indlæst. I dag er tingene blevet meget bedre. Så det blev besluttet at pensionere den.”

Læs også: Google-forslag er ”den største trussel mod det åbne internet”

Muligt samarbejde med Wayback Machines enorme arkiv

Han oplyser også i samme opslag, at han personligt håber på, at Google implementerer understøttelse af cachelagrede arkiver via nonprofitorganisationen Wayback Machine. Organisationens arkiv består i skrivende stund af mere end 863 milliarder arkiverede hjemmesider.

”I forhold til målet om informationsforståelse i ”Om dette resultat”, tror jeg også, at det ville passe godt – så folk nemt kan se, hvordan en side har ændret sig over tid. Ingen løfter. Vi er nødt til at tale med dem og se, hvordan det hele kan gå – det involverer folk, der er langt større end mig. Men jeg tror, det ville være rart for alle parter”.

Selv om Google har fjernet muligheden for at tilgå cachelagrede arkiver via afsnittet ”Om dette resultat”, er det fortsat muligt at tilgå dem ved at bruge søgeoperatøren ”cache:domæne.dk” i søgefeltet. Denne mulighed forsvinder dog også om ganske kort tid, lyder det.

Er du ivrig bruger af cachelagrede arkiver, er det altså snart helt slut med Googles løsning. Microsoft Bing cachelagrer og offentliggør dog fortsat de fleste søgeresultater.

Læs også: Nyheder om SEO og marketing