Hver tredje universitetsstuderende bruger ChatGPT hver uge

ChatGPT er blevet et foretrukket arbejdsredskab iblandt universitetsstuderende, viser ny undersøgelse.

Hver tredje universitetsstuderende bruger ChatGPT hver uge

Siden november 2022 er brugen af AI-chatbotten ChatGPT eksploderet, og tjenesten blev den hurtigste til at opnå 100 millioner aktive brugere siden lanceringen. Det tog blot to måneder.

Både herhjemme og i udlandet er ChatGPT hurtigt blevet et værktøj, som studerende og skoleelever i stor stil har taget til sig. Det har startet en debat om, hvorvidt uddannelsessystemet skal tage nye teknologier til sig eller forsøge at bremse elevers ”snyd” gennem anvendelsen af ChatGPT.

Læs også: Her er alle danske it-uddannelser og uddannelser inden for teknologi

Fire ud af fem universitetsstuderende har brugt ChatGPT

Men hvor udbredt er ChatGPT egentlig? Det har e-læringsportalen The Knowledge Academy undersøgt. I oktober gennemføre virksomheden en spørgerunde blandt 2.001 britiske universitetsstuderende for at blive klogere på udbredelsen af ChatGPT.

Resultaterne viser, at 32 procent – altså næsten en tredjedel – af de adspurgte universitetsstuderende bruger ChatGPT flere gange om ugen. 13 procent bruger ChatGPT hver dag, mens 33 procent bruger det en sjælden gang. Det er altså hele 78 procent af de britiske universitetsstuderende – det vil sige næsten fire ud af fem – som anvender ChatGPT i en eller anden grad.

Læs også: ChatGPT hitter på arbejdspladsen, men tilliden lider et knæk

Bruges især som forberedelse til eksamener

Den hyppigste årsag til at bruge ChatGPT er ifølge de adspurgte studerende, at de forbereder sig til en eksamen ved eksempelvis at teste spørgsmål af via AI-chatbotten. Dette begrunder 34 procent af respondenterne brugen af ChatGPT med.

Fire øvrige årsager til at bruge ChatGPT indtager en delt andenplads. 33 procent af de universitetsstuderende fortæller, at de bruger ChatGPT enten til korrekturlæsning og grammatik, til brainstorming og idégenerering, til at skrive e-mails/beskeder og til at planlægge eksamener eller skoleskemaer.

Læs også: Fem grunde til at opgradere til ChatGPT Plus

Studerende på disse studieretninger bruger oftest ChatGPT

Der er også forskel på, hvor udbredt brugen af ChatGPT er på forskellige studieretninger. Inden for digital ret og jura anvender 72 procent af de adspurgte studerende ChatGPT, mens studieretningerne psykologi/filosofi/religionsstudier og engelsk deler andenpladsen med 68 procent.

På en delt tredjeplads ligger studerende på datalogi og politik – begge på 66 procent, mens økonomi ligger på 65 procent. En delt fjerdeplads indtages af studerende inden for pædagogik, videnskab, sprog og historie. Her bruger 64 procent af de studerende ChatGPT.

Alle data fra undersøgelsen kan ses i dette regneark.

Læs også: Nyheder om uddannelse og studieliv