Studerende med studiejob kommer hurtigt i job
Der er stor mangel på arbejdskraft i mange brancher, men særligt inden for STEM – det vil sige fagene videnskab (S), teknologi (T), ingeniørvidenskab (E) og matematik (M) – oplever studerende at modtage stribevis af jobtilbud længe før endt uddannelse.
Men sådan er det ikke inden for alle fag – og derfor er det også vigtigt at have et studiejob, hvis man som studerende vil øge sine chancer for at komme hurtigt i arbejde, når man er færdig med sin uddannelse. Det viser en ny analyse fra Dansk Industri.
Læs også: Her er alle danske it-uddannelser og uddannelser inden for teknologi
Jo flere timers studiejob, jo større sandsynlighed for hurtigt job
Den nye analyse viser, at 74 procent af de kandidatstuderende, der har arbejdet mere end 15 timer ugentligt, er i beskæftigelse inden for de første to måneder efter endt uddannelse. Til sammenligning er det kun 9 procent af de studerende, der ikke har haft studiejob, der er i beskæftigelse efter to måneder.
Alene ved at have arbejdet fem timer ugentligt som kandidatstuderende gør, at dimittenden har dobbelt så stor sandsynlighed for at være i beskæftigelse efter to måneder sammenlignet med en dimittend, der ikke har haft studiejob.
”Det er et helt klart billede, vi ser – sandsynligheden for at komme hurtigt i beskæftigelse efter endt uddannelse øges markant, hvis den studerende har arbejdet ved siden af studiet. Og jo flere timer den studerende har arbejdet, jo større er sandsynligheden for at lande første job hurtigt,” siger Bjarke Lind, konstitueret chef for Forskning, Uddannelse og Mangfoldighed i DI.
Læs også: Nyt program skal kommercialisere lovende akademiske projekter
Fokus på at komme i job allerede under studiet
Han mener, at de studerendes kendskab og samarbejde med offentlige og private arbejdspladser skal styrkes gennem deres studietid, så de studerende bliver bedre forberedt til arbejdsmarkedet. Det kan nemlig betyde, at de hurtigere kommer i arbejde, mener Bjarke Lind.
“Det er vigtigt, at der ikke først fokuseres på, hvordan nyuddannede kommer i job, når de er færdige med uddannelsen. Allerede i løbet af studietiden skal der være fokus på, hvordan deres uddannelse og akademiske faglighed kan omsættes til kompetencer, som efterspørges på arbejdsmarkedet. Det skaber en bedre overgang fra uddannelse til første job,” siger Bjarke Lind.
DI’s undersøgelse viser, at 6 ud af 10 virksomheder er tilbøjelige eller meget tilbøjelige til at tage universitetsstuderende i praktikforløb eller samarbejde om bacheloropgave, speciale eller lignende.
Læs også: Nyheder om uddannelse og studieliv