3D-print og robotteknologi er et oplagt match

Den danske robotindustri kan styrke sin position yderligere ved at udnytte de optimeringsmuligheder, som 3D-print giver, mener Teknologisk Institut.

3D-print og robotteknologi er et oplagt match

Danmark har opbygget en styrkeposition inden for automation, robotteknologi og droner med virksomheder som Mobile Industrial Robots og Universal Robots. Der er dog potentiale til at udvikle branchen yderligere ved at udnytte de muligheder, som 3D-print tilbyder. Sådan lyder det fra Teknologisk Institut, et af landets syv såkaldte GTS-institutter (Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter).

Læs også: Dansk teknologi: Her er de største danske techvirksomheder

Stor udvikling i 3D-print – bruges nu industrielt

3D-print er en teknologi, der ligesom robotteknologi har udviklet sig i et enormt tempo de seneste årtier. Det er ikke mange år siden, at 3D-print ofte blev associeret med små printere, som egnede sig bedst til at printe små prototyper og hobbyprojekter ved brug af smeltet plasttråde.

Men meget er sket siden. I dag er 3D-print en teknologi, der i stigende grad anvendes til at printe færdige industrielle komponenter i meget større skala og med et utal af design- og optimeringsmuligheder. Der findes også forskellige printmetoder – blandt andet vinder især pulver frem i disse år, og det er også muligt at 3D-printe med metal.

En rapport fra konsulenthuset McKinsey viste for nylig, at netop 3D-print af byggematerialer går både hurtigere og er mere bæredygtigt end konventionelle fremstillingsteknikker.

Robotteknologi
Foto: Teknologisk Institut

3D-print giver lettere, stærkere og hurtigere robotter

Ifølge Teknologisk Institut begynder de danske virksomheder, som arbejder med robotteknologi, at få øjnene op for de mange muligheder, der er i 3D-print. Kristoffer Ryelund, forretningsleder på Teknologisk Institut, har flere gode argumenter for, hvorfor 3D-print og robotteknologi er et godt match.

Det er blandt andet muligt at lave vægt- og størrelsesoptimering, som kan være afgørende for nogle slags robotter og droner.

”3D-print er oplagt til droner, som skal helst være så lette som muligt, så de kan flyve i længere tid – eller bære en tungere last. Denne vægtreduktion kan man opnå ved at kombinere 3D-print og computeroptimeret design, hvor kun det allermest nødvendige materiale beholdes,” forklarer Kristoffer Ryelund.

3D-print har også store fordele ved udvikling og produktion af robotgribere, som skal være lette og stærke. Jo mindre og stærkere de er, jo mindre energi bruger robotten på at flytte griberen, ligesom den kan flyttes hurtigere. 3D-print giver også mulighed for at lave luftkanaler på vakuumgribere.

”Med 3D-print sparer vi en masse tid, når vi skal udvikle nye værktøjer. Derudover kan vi kombinere flere forskellige funktioner i samme komponent, og så kan vi få vægten ned, og det er det, som er vigtigt for os,” siger Rune Stokholm Pedersen, der er mekanisk ingeniør hos Sanovo Technology Robots, som har fået kortere leveringstid på reservedele til sine kunder som en sidegevinst ved at bruge 3D-print.

Teknologisk Institut deltager i Nordens største robotmesse R-22 i Odense. Her vil instituttet vise robotvirksomheder, hvordan de i højere grad kan drage fordel af 3D-print. Messen finder sted 23. til 25. marts 2022.

Læs også: Nyheder om dansk teknologi