Folk, der arbejder hjemmefra, er mindre produktive

Nyt studie viser, at personer, der arbejder fuldt ud hjemmefra, er op mod 20 procent mindre produktive end dem, der møder fysisk op på arbejdspladsen.

Folk, der arbejder hjemmefra, er mindre produktive

Under coronanedlukningen steg andelen af medarbejdere, der arbejder hjemmefra, eksplosivt. Siden da har særligt store techvirksomheder været hurtige til at kalde medarbejdere tilbage på kontorerne, så snart forholdene tillod det.

Mange medarbejdere, som satte pris på at arbejde hjemmefra, udtrykte stærk utilfredshed over at skulle møde fysisk op på arbejdspladsen og dermed gå glip af fordelene ved hjemmearbejde, for eksempel øget fleksibilitet.

Læs også: Hjemmekontoret er kommet for at blive: Her er fordele og ulemper

Fjernarbejde fører til lavere produktivitet

Men nu viser et nyt studie, at det ikke er helt uden grund, at mange arbejdspladser kalder medarbejderne tilbage på kontorerne. Ifølge ny forskning fra tre forskere tilknyttet Stanford University er produktiviteten 10 procent lavere blandt medarbejdere, der arbejder fuldt ud hjemmefra, end medarbejdere, der kun arbejder fysisk på kontoret.

I forskernes metastudie, som er udgivet i Stanford Institute for Economic Policy Research (SIEPR), konstaterer de, at den gennemsnitlige produktivitet ser ud til at dale med mellem 10 og 20 procent, når man kun arbejder hjemmefra. Det bekræfter forskernes tidligere udmeldte udsagn om, at fleksibilitet i arbejdet – altså hybridarbejde – er den eneste vej frem for mange arbejdspladser.

“I 2023 vil vi grine af alle, der gør alt andet end at hybridarbejde,” lød det i oktober 2022, da en af forskerne, Nicholas Bloom, udtalte sig til mediet Forbes.

Læs også: Hjemmearbejde fører til færre forstyrrelser og højere trivsel

Manglende kommunikation og motivation

Der er ifølge forskerne særligt to årsager til, at produktiviteten falder, når man kun arbejder fra hjemmekontoret og ikke arbejder fysisk sammen med kollegaer.

Fjernarbejde gør det sværere for medarbejderen at kommunikere med kollegaer, og de kæmper også mere med motivationen.

”Det er meget sværere at føre tilsyn med, uddanne, vejlede og opbygge en virksomhedskultur med medarbejdere, der arbejder hjemmefra, end med medarbejdere, der kommer et par gange om ugen,” siger en af de andre forskere, Jose Maria Barrero, til Fortune.

Når kommunikationen er spredt mellem alle, der arbejder fra hjemmekontoret, bliver det ganske enkelt sværere at forklare og få forklaret ting, og det rammer i sidste ende produktiviteten.

Modsat fjernarbejde lader hybridarbejde ikke til at gå ud over produktiviteten. Det har heller ingen indflydelse på fastholdelsen af medarbejdere samt deres arbejdsmoral.

Læs også: Nyheder om arbejdsplads og hjemmekontor