Dansk atomkraftvirksomhed indgår samarbejde med sydkoreansk gigant
Den danske virksomhed Seaborg har indledt et samarbejde med Samsung Heavy Industries – en af verdens største skibsværfter. Sammen skal de udvikle flydende atomkraftværker med en flydende salt-reaktor til udvinding af grøn brint og ammoniak. Det oplyser Seaborg i en pressemeddelelse.
Seaborg har siden 2014 udviklet på et lille atomkraftværk (såkaldt SMR), og nu har virksomheden altså allieret sig med en stor spiller, som også deler Seaborgs visioner om fremtidens energiforsyning.
Læs også: Dansk teknologi: Her er de største danske techvirksomheder
Samlebåndsproduktion af atomkraftværker på skibsværfter
Seaborgs spidskompetence er udviklingen af en såkaldt Compact Molten Salt Reactor (CMSR), som er et (relativt) lille 4. generations atomkraftværk med en kapacitet på op til 800 megawatt i en forventet levetid på 24 år.
Det særlige ved Seaborgs teknologi er idéen om, at det lille atomkraftværk skal placeres til vands frem for til lands. Det vil efter planen foregå på pramme – og derfor er Samsung Heavy Industries en vigtig samarbejdspartner.
Med Samsung ombord kan pramme og andre vigtige bestanddele af de små atomkraftværker nemlig masseproduceres på samlebånd på eksisterende skibsværfter, hvilket vil sænke prisen gevaldigt.
“Vi er beærede og stolte over at have indgået dette partnerskab med Samsung Heavy Industries, et af verdens største og mest erfarne skibsværfter. Det er endnu et skridt fremad i vores bestræbelser på at introducere en ny generation af atomreaktorer, der er rene og sikre og kan bygges ved hjælp af industriel teknologi med alle fordelene ved skalerbarhed, hastighed og lavere omkostninger”, siger Troels Schönfeldt, der er direktør og medstifter af Seaborg.
Hos Samsung Heavy Industries er der også glæde over det nye samarbejde:
“CMSR er en kulstoffri energikilde, der effektivt kan imødekomme klimaændringerne, og er en næste generation af teknologi, der opfylder Samsung Heavy Industries’ vision. Når der opstår et unormalt signal inde i reaktoren, størkner det flydende nukleare brændstof, smeltet salt, desuden for at forhindre alvorlige ulykker ved kilden, og giver høj sikkerhed og høj effektivitet i kraft- og brintproduktion på samme tid,” siger Jintaek Jeong, præsident for Samsung Heavy Industries.
Læs også: Atomkraft? Ja tak
Skal forsyne strøm til produktion af grønne brændstoffer
Fordelen ved et atomkraftværk er dets evne til at producere sikker, billig og en konstant mængde strøm uanset vind og vejr, og netop dette er en egenskab, der gør teknologien velegnet til at forsyne strøm til Power-to-X-anlæg (PtX).
På disse anlæg skal der produceres grønne brændstoffer som grøn brint og ammoniak – to brændstoffer, som vurderes at få en helt central betydning for udfasningen af fossile brændstoffer.
Læs også: Ny aftale om Power-to-X – Danmark skal være foregangsland
Sådan fungerer Seaborgs flydende atomkraftværker
Seaborg har en ambition om, at virksomhedens små atomkraftværker skal fremstilles ved skibsværfter som Samsung Heavy Industries. Herfra skal de ikke fragtes langt væk, for de skal nemlig have fast plads på en pram, hvorfra de kan fortøjes til en industrihavn. Fra det flydende atomkraftværk vil gå et transmissionskabel, som tilsluttes elnettet på land. Her kan det så være en mulighed, at industrihavnen bruger den genererede elektricitet til at drive PtX-anlæg.
Det særlige ved Seaborgs atomreaktordesign er, at det er designet til ikke at kunne nedsmelte.
Ifølge Seaborgs tidsplan har virksomheden næste år et detaljeret design og skal godkende sit reaktordesign. I 2024 er der kommercielle prototyper klar, og i 2026 forventer Seaborg at kunne begynde masseproduktionen af de første små atomkraftværker på pramme.
Læs mere om, hvordan Seaborgs atomkraftværk fungerer her.
Læs også: Nyheder om dansk teknologi