Coop åbner Danmarks første ubemandede dagligvarebutik
En Dagli’Brugsen-dagligvarebutik i Sengeløse er Danmarks første dagligvarebutik, der er blevet omdannet til at holde åbent ubemandet uden for normal åbningstid. Det giver mulighed for, at danskerne på sigt kan købe dagligvarer ind døgnet rundt.
Dagli’Brugsen i Sengeløse er ved første øjeblik en ganske normal dagligvarebutik, der har åbent fra 7 til 21. Men når personalet lukker butikken om aftenen, er det stadig muligt at købe ind i dagligvarebutikken.
Løsningen fungerer ved, at Coop-medlemmer kan scanne en QR-kode på butiksfacaden, ligesom man kender det fra QR-koden inde i Coops butikker, når vil scanne sine egne varer med Coop-appen til Android og iOS.
Men løsningen i Sengeløse er lidt mere avanceret. I det øjeblik nogen scanner sig ind i butikken uden for åbningstid, tændes lyset, døren går op og forhængene til kølemontrerne går til side. Straks kan kunden gå ind i butikken og klare sine indkøb. Herfra foregår det, som man kender fra Coop-appen, hvor hver vare scannes, efterhånden som man finder dem i butikken.
Når kunden har betalt med Scan & Betal ved kassen, går døren op, og kunden kan forlade butikken. Butikken er videoovervåget for at undgå tyveri, og der foretages også stikprøvekontroller.
Alle varer i butikken er tilgængelige i de ubemandede butikker, bortset fra spiritus, cigaretter, håndkøbsmedicin og andre varer, der normalt kræver personlig betjening.
Begrænset åbningstid uden bemanding til at starte med
Coop tester i skrivende stund stadig løsningen i Sengeløse, efter der først var udført en betatest med udvalgte Coop-medlemmer i en måneds tid.
Derfor er der i første omgang også kun åbent uden bemanding i tidsrummene 21 til 22 og igen fra 5 til 7. I princippet er der dog intet til hinder for, at butikken vil holde åbent uden bemanding i hele tidsrummet fra 21 til 7, hvor der normalt er lukket.
Netop muligheden for at kunne holde åbent døgnet rundt, men uden øgede omkostninger, ser Coop store perspektiver i – særligt for de små lokale daglivarebutikker, der er vigtige for lokalsamfund over hele landet.
”Vi har mange butikker i Dagli’Brugsen, der ligger i mange lokalsamfund med langt til nærmeste anden indkøbsmulighed. Med denne model kan medlemmerne lige smutte forbi butikken og hente mælk, pålæg og andre fornødenheder, som de står og mangler efter lukketid eller tidligt om morgenen, før vi normalt ville åbne,” siger Maria Beck-Tange, kædedirektør i Dagli’Brugsen, og tilføjer:
”Det store perspektiv i løsningen er dog, at det kan give butikker ekstra omsætning uden ekstra omkostninger. Det kan være med til at sikre overlevelse for mange butikker, som er en livsnerve i mange lokalsamfund.”
Boom i ubemandede butikker i udlandet
Det er en trend over hele verden, at personalet langsomt fjernes fra dagligvarebutikker, efterhånden som teknologien bliver god nok til, at danskerne nemt og sikkert kan klare deres indkøb uden personale i dagligvarebutikkerne.
I februar 2016 åbnede den første ubemandede fødevarebutik i den lille svenske landsby Viken. Amazon åbnede i januar 2018 sin første ubemandede Amazon Go-butik i Seattle i USA. Her anvendes mange overvågningskameraer, og alle varer står på vægte, som registrerer, når kunden tager produkter. Dermed skal varerne ikke scannes ligesom i Coops løsning.
Også i Kina satser store giganter såsom Taobao, Jingdong og WeChat på ubemandede butikker, ligesom de også er blomstret frem i Japan, Sydkorea og Taiwan.
Det er heller ikke første gang, at Coop beskæftiger sig med ubemandede butikker. I januar 2021 åbnede Coop Sverige AB sin første helt ubemandede Coop Mini-butik i Sverige. Det er en ganske lille butik på 30 kvadratmeter, som kun har et meget begrænset udvalg af varer, og som hele døgnet rundt er ubemandet. I april åbnede Coop også sin første delvist ubemandede Coop-butik i Sverige ligesom den, der nu er åbnet i Sengeløse.
Se også: Nyheder om software og it-løsninger