Hvilken slags router skal jeg vælge – guide til private hjem og arbejdspladser

De fleste bruger en router, uanset om det er på hjemmekontoret eller på kontorer til små virksomheder. Men en router er ikke bare en router. Få hjælp til at vælge den rigtige router.

Hvilken slags router skal jeg vælge – guide til private hjem og arbejdspladser
  • Routere er et vigtigt værktøj, der bruges af de fleste danskere og i de fleste virksomheder. Al data mellem internettet og tilkoblede går gennem routeren – sikkerheden er derfor utrolig vigtig.
  • Se vores anbefaling til fem gode routere til forskellige formål, som alle har høj sikkerhed.

En god router er en af mange forudsætninger for, at mange virksomheder – store som små – og hjemmekontorer kan fungere ordentligt og effektivt. Men hvilken slags router er bedst til virksomheder og hjemmekontoret?

Få hjælp til at vælge den rigtige slags router til dig selv eller din arbejdsplads.

Læs også: Alt om hardware – hvilke slags computerhardware findes der?

Hvad er en router, og hvordan fungerer den?

En router er en netværksenhed, der videresender datapakker mellem forskellige computernetværk. Routeren har en såkaldt wide area network (WAN)-port, hvor den er sluttet til et modem. Modemmet er igen forbundet til en internetforbindelse fra en internetforbindelse, for eksempel via fiber, coax eller DSL.

Routeren kan desuden enten være en enhed adskilt fra modemmet, eller også kan den have modemmet indbygget. De kombinerede enheder kommer oftest direkte fra internetudbydere.

Forskellige enheder kan kobles til routeren gennem de såkaldte LAN-porte (via Ethernet-kabler) eller trådløst via Wireless LAN (WLAN) – bedre kendt som Wi-Fi. Begge tilslutningsmetoder kan også bruges på samme tid.

LAN og WAN – hvad er forskellen?

De fleste routere sender data mellem enheder i et såkaldt local area network (LAN). Det dækker over en gruppe af forbundne enheder, der er begrænset til et specifikt geografisk område og typisk er forbundet til en enkelt router. Udover LAN findes også wide area network (WAN), som er et netværk spredt ud over et større geografisk område, for eksempel skoler eller virksomheder, der opererer fra flere lokaliteter. WAN fungerer ofte ved brug af flere routere og switche.

Den mest almindelige form for router er dem, der videresender IP-pakker mellem internettet og computere og andre enheder i private hjem eller små kontorer. I større virksomheder anvendes mere sofistikerede router-løsninger, hvor der sendes datapakker i langt større mængder, med højere hastighed og øget sikkerhed.

Hvad er en kablet og trådløs router?

Der findes flere forskellige slags routere. Hvilken type der passer bedst, afhænger af behovet og kravene til internetforbindelsen.

Kablet router

En kablet router er forbundet til et modem med Ethernet-kabel og danner et LAN, som andre enheder såsom computere kan tilsluttes via Ethernet-kabel til routeren.

Enhederne i LAN-netværket kan dermed forbinde til internettet og kommunikere med hinanden. En kablet router er et oplagt valg, hvis der ikke er behov for at koble enheder på netværket via en trådløs forbindelse.

Trådløs router

Den trådløse router er populær i de fleste danskeres hjem og i mange mindre virksomheder. Den trådløse router forbinder til et modem på samme måde som den kablede og lader også enheder forbinde med et Ethernet-kabel.

Ud over det opretter den også et såkaldt wireless local area network (WLAN) – typisk Wi-Fi – ved brug af radiobølger, som udsendes via antenner. Dermed kan andre enheder koble sig trådløst på routeren og på den måde få adgang til internettet.

Almindelige kablede og trådløse routere egner sig til private og små kontorer

En almindelig trådløs router er det oplagte valg til private og dem, som arbejder fra hjemmekontoret eller på små kontorer. De findes dog i mange prisklasser, men fælles for dem er, at man kan koble en eller flere enheder til med Ethernet-kabel og et vist antal enheder trådløst.

For at få mest ud af internetforbindelsen bør routeren understøtte den indgående internetforbindelses hastighed. Har man eksempelvis en 1.000 Mbit/s internetforbindelse, bør routeren have en dataoverførselshastighed på mindst 1.000 Mbit/s. Ellers er den en flaskehals.

Vælg en router, der understøtter en ny Wi-Fi-protokol

En router, der understøtter Wi-Fi 5 (802.11ac), virker både med 2,4 GHz og 5 GHz og vil dække de flestes behov i mange år frem. Der findes dog allerede mange routere med det nyere Wi-Fi 6 (802.11ax), som understøtter hastigheder på helt op til 9,6 Gbit/s.

Jo nyere en Wi-Fi-protokol routeren understøtter, jo bedre og mere fremtidssikker er den, og jo højere hastigheder og kapacitet vil man kunne opnå på sit netværk.

Routere bør understøtte WPA2/WPA3 og firewalls

Sikkerheden i routere er afgørende – også selv det ‘bare’ er til hjemmekontoret. Det er nemlig på hjemmekontorerne, at der ofte slækkes på sikkerheden.

Trådløse netværksforbindelser bør altid krypteres med som minimum WPA2 eller helst det nyere WPA3. Sørg også for, at routerens indbyggede firewall er aktiv. Firewallen opretter regler for, hvilken form for trafik der må komme ind og ud af netværket.

Vælg en router, der understøtter dual band/tri band og MU-MIMO

Kig også gerne efter routere, der understøtter ”Dual band” eller ”Tri band” – det vil sige to eller tre bånd (ved at kombinere 2,4 og 5 GHz) samtidig, hvilket øger dataoverførselshastigheden markant.

Kig ligeledes efter understøttelse af MU-MIMO, som dækker over understøttelse af flere kablede og trådløse forbindelser til flere enheder på én gang.

Opnå bedre rækkevidde og dækning med en mesh-router

Mange moderne routere har gode nok antenner til at kunne dække de fleste almindelige boliger og små kontorer med Wi-Fi. Men så snart der er mange vægge og eventuelt etager, kan en enkelt router tabe signalstyrke i de fjerne kroge.

I de tilfælde kan det bedst svare sig at vælge en såkaldt mesh-router. Det er to eller flere routere, der kommunikerer med hinanden og spreder Wi-Fi-signalet ud over et større område. Man kan forlænge Wi-Fi-rækkevidde med mange hundrede meter ved at tilføje flere mesh-routere til sit netværk.

Det gode alternativ: Overvej også en 4G- eller 5G-router

En 4G- eller 5G-router kan være et godt alternativ til private hjem og små kontorer, hvis der ikke kan fås en god internetforbindelse på andre måder. Hvor høj en hastighed og god dækning man kan få på ens adresse, svinger utroligt meget. Der kan dog være store udsving i hastighederne i løbet af døgnets 24 timer på grund af belastningen på mobilnetværkene.

Dækningen kan forbedres ved at tilslutte en ekstern antenne, som også kan monteres udenfor på bygningen. Tjek eventuelt, hvilke mobilmaster der er i nærheden af din eller din virksomheds adresse på Energistyrelsens hjemmeside Mastedatabasen.

Sikkert er det i hvert fald, at opsætningen er utrolig nem. Der skal blot indsættes et SIM-kort i en 4G- eller 5G-router, og så kører netværket. 4G- og 5G-routere kan også fås som mesh-routere, så de dækker et større område end en enkelt router.

De bedste routere til private hjem og arbejdspladser

Hvilke specifikke routere egner sig til private hjem og arbejdspladser? Nedenfor kan du se fem gode bud på routere, der alle sikrer god og sikker adgang til internettet i private hjem såvel som på arbejdspladser.

Fælles for alle fem routere, som vi anbefaler, er, at de understøtter en af de nyeste Wi-Fi 5- eller Wi-Fi 6-protokoller og enten WPA2- eller WPA3-kryptering af trafikken. De har dermed alle en grundlæggende høj sikkerhed. Alle fem routere sikrer også en god dækning – men nogle bedre end andre – og understøtter også høje dataoverførselshastigheder på 1,7 Gbit/s eller mere.

  • Bedst til prisen: Huawei WiFi AX3 QC (pris: cirka 500 kroner)
  • Højeste hastighed: ASUS ROG Rapture GT-AX11000 (pris: cirka 2.500 kroner)
  • Bedste sikkerhed: Synology MR2200ac (pris: cirka 1.000 kroner)
  • Bedste dækning: ASUS ZenWiFi AX Mini (XD4) (pris: cirka 2.100 kroner)
  • Bedste 5G-router: Huawei 5G CPE Pro 2 H122-373 (pris: cirka 3.600 kroner)

Routere til større virksomheder

Routere til private og små kontorer adskiller sig fra professionelle routere til større virksomheder. Hvor ‘normale’ routere er brugervenlige og simple, prioriteres sikkerhed såsom VPN-understøttelse, højere sikkerhed såsom WPA-2-Enterprise og WPA-3-Enterprise, skalerbarhed og avanceret trafikstyring højere i routere til større virksomheder. De kan også nemt skaleres, efterhånden som der er behov for at udbygge netværket.

Større virksomheder vil have en langt mere kompliceret opsætning, som kan indebære eksempelvis edge routere (der er interaktionspunktet mellem virksomhedens eget enterprise-netværk og ydre netværk eller internettet), core routere og virtuelle routere.

Routere til store virksomheder kan købes af virksomheder såsom Cisco, Linksys, Synology og Ubiquiti.

Læs også: Nyheder om hardware

Vi mener

Routere er vigtige, fordi de er knudepunktet mellem al data opbevaret på blandt andet computere og det store, åbne internet, hvor et utal af cybertrusler kan bringe danskere og virksomheder, der ikke har styr på it-sikkerheden, i knæ.

I takt med at flere danskere arbejder hjemmefra, er hjemmekontoret blevet et oplagt mål for it-kriminelle. Mange danskere bruger  nemlig deres private router, hvor sikkerheden kan være dårlig. Hjemmearbejdspladser med usikre routere er derfor ofte det svageste led, og det udnytter it-kriminelle som en vej ind til virksomheders ellers sikre netværk.

Sikkerheden i routerne er derfor ekstrem vigtig, og alle og enhver – uanset om det er til hjemmekontoret eller små virksomheder – bør derfor prioritere det højt at vælge sikker en router med omhu.

– Redaktionen