Advarer mod privacy-problemer med Chrome og Safari
Der er meget snak om brugernes privatliv og de data, som sociale medier høster fra folks færden på deres platforme og nettet i det hele taget. I den forbindelse er det vigtigt at huske, at den webbrowser, som man bruger hver dag på både computer og mobil, også er værd at overveje.
Danka Delić fra ProPrivacy, der arbejder inden for det, de kalder ”digital frihed”, og som har givet sig selv den opgave at hjælpe brugere over hele verden med at genvinde deres ret til privatlivets fred, advarer mod brug af tre af de mest udbredte webbrowsere, når det gælder privatliv.
Apples browser har stor sikkerhedsudfordring
Delić advarer direkte mod af bruge Apples egen browser Safari, der ved udgangen af 2021 blev brugt af knap 20 procent af verdens mobilbrugere. Safari vurderes til at være den hurtigste browser på tværs af alle Apple-baserede produkter, men udfordringen med Safari er, at den ikke anvender ikke open source-software. Det betyder, at ingen ud over Apples teknikere kan inspicere dens kildekode for uregelmæssigheder.
Han hæfter sig også ved, at Safari tilbyder ret uregelmæssige opdateringer, hvilket kan gøre brugerne udsatte for sårbarheder. Endelig er der meget stærke påstande fra Googles Information Security Engineering-team om, at Safaris ITP-system mod sporing, der skal hjælpe dig med at forblive anonym på nettet, faktisk lækker brugernes data om webbrowsing, ifølge Delić.
Der har også netop været forlydender om, at en fejl i Safari kunne være årsag til læk af nogle af brugernes Google-kontooplysninger og seneste browserhistorik.
Google er blevet rig på at samle data om alt og alle
Googles Chrome blev ved udgangen af 2021 benyttet af over 63 procent på globalt plan, så det er en populær browser. Delić forklarer, at man ganske enkelt ikke kan se bort fra, at Chrome ejes af en virksomhed, der er blevet rig på at indsamle data om alt og alle.
Uanset om det er den automatiske tilmelding til browseren eller den vage politik for placeringshistorik, finder Google altid snedige måder at snuppe oplysninger om dig på og derefter tjene penge på dem, advarer han.
Han giver heller ikke meget for Googles udmelding om, at de på et tidspunkt vil gå væk fra de almindelige cookies fra tredjeparter.
”Man kan ikke være helt sikker på, om der ligger endnu en datasporingsplan på lur for Chrome-brugere,” lyder det fra Delić.
Den værste browser, når det gælder sikkerhed
Den værste browser i ProPrivacys øjne er dog den russiske browser Yandex, som har et stort problem med dataindsamling og -deling. Dens metode til at fravælge cookies kalder han for ”fuldstændig upålidelig”.
Yandex sender også vedvarende identifikatorer, der kan knytte forespørgsler til back end-servere. Delić advarer også mod tilfælde, hvor Yandex endda sendte en hash-tagget hardwareidentifikator til back end-servere via den automatiske søgeudfyldningsfunktion.
Det er dog nok de færreste herhjemme, der benytter Yandex.
Se også: De største sikkerhedstrusler
Browseren med mest fokus på privacy
Delić anbefaler, at man benytter browseren Firefox, der er udviklet af nonprofitorganisationen Mozilla, og som er en open source-browser, der er meget privatlivsbevidst, opdateres regelmæssigt og som tilbyder masser af tilpasninger.
Se også: Nyheder om IT-sikkerhed