UltraRAM skal samle RAM og harddisk i samme komponent

Den normale opdeling af RAM og lagerplads i computere kan blive noget, der hører fortiden til. Fremtiden hedder måske UltraRAM.

UltraRAM skal samle RAM og harddisk i samme komponent

Siden den personlige computers introduktion i slutningen af 1970’erne har RAM og lagerplads været to forskellige komponenter, men det kan i fremtiden være slut. Nu har team af fysikere fra Lancaster University i Storbritannien fremvist, at det er muligt at samle de to typer af lagerenheder i samme komponent, som de har døbt UltraRAM. Det har vist sig at have store produktionsfordele.

Indtil nu har RAM og harddiske, herunder SSD’er, været opdelt for at opnå den hurtigste ydelse. RAM er det, man kalder flygtigt eller volatilt. Det vil sige, at det kræver strøm for at bevare dataene i sin hukommelse. Modsat er harddiske og SSD’er en ikke-volatil hukommelse, der er langsommere, men opbevarer data, selv når strømmen slukkes. Selvom nye teknologier til lagerenheder har gjort dem betydeligt hurtigere end tidligere, kan de stadig ikke opnå samme hurtige overførselshastighed som RAM. Det har betydet, at RAM og HDD/SSD’er den dag i dag stadig er opdelt i to separate komponenter. Men det kan snart være slut.

Se også: Alt om hardware – hvilke slags computerhardware findes der?

Enklere, billigere og hurtigere fremstilling

De i alt fem forskere har undersøgt, om det er muligt at kombinere den volatile hukommelse med den ikke-volatile hukommelse i artiklen ULTRARAM: A Low-Energy, High-Endurance, Compound-Semiconductor Memory on Silicon i tidsskriftet Advanced Electronic Materials. Nu kan deres fund kan ende med at blive et gennembrud for fremtidens computere, smartphones og computersystemer, der gør brug af RAM og andre lagerenheder.

Den nye type af hukommelse, som de fem fysikere kalder UltraRAM, kan kombinere RAM og lagerenheder i en komponent, der er hurtig nok til typiske computeropgaver, men samtidig gemmer på data, når strømmen slukkes. Forskerne har anvendt såkaldte kvantebrønde af indiumarsenid og barrierer af den kemiske forbindelse aluminiumantimonid til at foreslå en teori for UltraRAM, der kan kan overvinde svagheden ved den vedvarende lagring.

Bliver UltraRAM en realitet, kan det give flere fordele i produktionen. Ved at samle RAM og harddisk i samme komponent, kan der opnås en enklere, billigere og hurtigere fremstilling af mere eller mindre alle former for computerudstyr, som vi bruger i dag.

Fremtiden er uklar

UltraRAM er et spændende koncept, men indtil videre ikke meget mere end det. Hvornår denne type af hukommelse kan blive anvendt i computersystemer, er endnu uklart. Forskerne fra Lancaster University siger, at der arbejdes videre med at forbedre kvaliteten, finjustere fremstillingsprocessen og implementere og skalere UltraRAM-enheder.

Se også: Seneste nyheder om hardware