X-Power: Nyt forskningscenter skal give mere pålidelig effektelektronik

Aalborg Universitet åbner det nye forskningscenter X-Power, som gør det muligt at teste effektelektronik og forlænge levetiden i alt fra vindmøller til smartphones.

X-Power: Nyt forskningscenter skal give mere pålidelig effektelektronik

På Aalborg Universitet blev et nyt forskningscenter tirsdag indviet. Det hedder X-Power og skal gøre det muligt at styrke holdbarheden og pålideligheden af såkaldt effektelektronik. Det er den teknologi, der håndterer strøm og spændinger i alle former for elektronik.

Formålet med Power-X er at teste pålideligheden af effektelektroniske komponenter og systemer, hvor de stresstestes inden for forskellige parametre, for eksempel med testprogrammet Multiple Environment Over Stress Testing (MEOST). Der kan blandt andet testes for belastning, temperatur (-100 til +300 grader), fugtighed, kemiske stoffer og vibrationer (op til 75 Grms).

Aalborg Universitet oplyser, at effektelektronik i alt fra vindmøller til smartphones kan testes i det nye testcenter. I princippet kan al elektronik med omskiftere, ensrettere, elektriske kondensatorer/kapacitorer, elektriske spoler og forbindelser pålidelighedstestes i det nye testcenter, oplyser Aalborg Universitet på sin hjemmeside.

Klarer effektelektronikken ikke en pålidelighedstest, er der mulighed for at analysere materialerne, blandt andet med en 3D-røntgenbilleder og et akustisk mikroskop.

Læs også: Alt om hardware – hvilke slags computerhardware findes der?

Kan forudsige produkters levetid

Formålet med testcenteret er at lade både forskere og industrien teste pålideligheden af effektelektronik i produkter. Det vil gøre det muligt at forudsige levetiden på produkter, hvilket kan være vigtigt for at opnå den grønne omstilling, lyder det.

“Effektelektronik er uden tvivl en nøgleteknologi i det moderne samfund. Med X-Power bliver vi endnu bedre til at forstå, hvordan mange forskellige faktorer påvirker den”, sagde Frede Blaabjerg, centerleder for X-Power og professor på AAU Energi, ved indvielsen.

Ifølge Per Michael Johansen, der er rektor på Aalborg Universitet, vil behovet for effektelektroniske løsninger stige eksplosivt med overgangen til bæredygtige energikilder, et øget fokus på energieffektivitet og elektrificeringen af transportsektoren.

”Effektelektronik binder teknologierne sammen. Og med X-Power binder vi en knude,” siger Per Michael Johansen.

Flere afdelinger på vej

Det nye testcenter bliver et af flere centre, som er på vej. Også ved Syddansk Universitet, som er med i samarbejdet om X-Power, oprettes der afdelinger i henholdsvis Odense og Sønderborg. DTU og den teknologiske rådgivnings- og servicevirksomhed FORCE Technology er også med i det nye samarbejde.

Aalborg Universitets hjemmeside er det muligt at læse nærmere om de forskellige test, der kan gennemføres i X-Power.

Læs også: Nyheder om hardware