Apple er igen verdens andenstørste smartphoneproducent

Xiaomi overtog andenpladsen for Apple i 2. kvartal af 2021, men nu er Apple tilbage. I front er stadig Samsung. Samlet set går smartphonemarkedet tilbage i tredje kvartal af 2021.

Apple er igen verdens andenstørste smartphoneproducent

I andet kvartal kom det som en stor overraskelse, at kinesiske Xiaomi placerede sig på andenpladsen på den globale rangliste for smartphoneproducenter. Det varede dog ikke læge, for nu er Apple tilbage på deres vante plads. Smartphoneproducenterne er dog stadig ramt af manglen på halvledere, hvilket betyder, at industrien samlet set går tilbage.

Apple igen på andenpladsen

Det var ikke længe, kinesiske Xiaomi kunne prale med at være verdens andenstørste smartphoneproducent. Hjulpet godt på vej med lanceringen af iPhone 13-serien, som forventes at sælges bedre end iPhone 12-serien, har Apple igen indtaget andenpladsen. Rapporten fra analysevirksomheden Omdia viser, at Xiaomi nu har 14 procent af markedsandelen i tredje kvartal af 2021 – en lille nedgang fra 17 procent i andet kvartal. Apple derimod har skrabet to procentpoint ekstra i markedsandel til sig – fra 14 til 16 procent i 3. kvartal. Der er dermed kun to procentpoint, der skiller de de smartphoneproducenter.

På en overbevisende førsteplads er (igen) Samsung, som kun tilbage i juli 2020 er blevet slået af en producent i et kvartal. Dengang var det Huawei. Huawei har i dag en kedelig bundplacering på den globale rangliste med blot to procent af markedet og en årlig tilbagegang på 84,9 procent. Samsung derimod har en markedsandel på 22 procent og går frem med tre procentpoint sammenlignet med andet kvartal 2021. I forhold til samme kvartal sidste år er det dog gået den forkerte vej for Samsung. Og sådan er det faktisk også gået, hvis man kigger på det samlede smartphonemarked.

Læs også: Her er de største techvirksomheder

Producenter lammet af mangel på halvledere

Sidste år blev der afsendt 357,4 millioner smartphones i tredje kvartal 2021. I år er dette tal på 317,7 millioner, hvilket giver en samlet tilbagegang i forsendelser af smartphones på 11,1 procent. Den største udfordring for smartphoneproducenter er manglen på halvledere, hvor selv Apple nu er ramt.

Der er stadig stor mangel på halvledere, som betyder, at de store fabrikker ikke kan køre på fuld kapacitet. Leverandørerne til smartphoneproducenter kæmpet for at imødekomme efterspørgslen på grund af mangel på komponenter.

Samtidig gør chipsetproducenterne det sværere for smartphoneproducenterne at tjene penge på enhederne, da efterspørgslen betyder, at leverandørerne kan hæve prisen på komponenterne. Producenterne af smartphones prøver ihærdigt at tilpasse deres produktion til de tilgængelige chips, men det er en nærmest umulig opgave.

Samsung oplevede desuden tilbagegang i smartphoneproduktionen i andet kvartal på grund af udbredelsen af COVID-19 Delta-varianten i Indien og Vietnam.

Se også: Nyheder om international teknologi